Trump v hodine dvanástej posunul clá pre Európu o mesiac

Obchodná vojna Spojených štátov a Európskej únie zatiaľ nebude. Americký prezident Donald Trump tesne pred koncom výnimky na clá na dovoz hliníka a ocele predĺžil jej platnosť pre Európsku úniu do 1. júna. Informoval o tom Biely dom.

01.05.2018 03:42 , aktualizované: 13:47
debata (31)

Rozhodnutie USA predlžuje neistotu na trhu, uviedla v reakci Európska únia. Žiada, aby bol z ciel vyňatá úplne a natrvalo.

„Európska únia dáva trvalo najavo ochotu diskutovať o aktuálnych otázkach vzájomného prístupu na trh, ale dala tiež najavo, že ako dlhodobý partner a priateľ Spojených štátov nebude vyjednávať pod tlakom hrozieb. Každý budúci transatlantický pracovný program musí byť vyvážený a vzájomne výhodný,“ upozornila v vyhlásenia Európska komisia.

Komisia teraz vzala rozhodnutie USA „na vedomie“ s tým, že krok len predlžuje neistotu na trhu a už teraz ovplyvňuje obchodné rozhodovanie. Opatrenia proti EÚ, nemožno podľa komisie zdôvodňuje sa otázkou americkej národnej bezpečnosti.

Nemecko po predĺžení výnimky uviedlo, že očakáva trvalé riešenie colné otázky. Úrad kancelárky Angely Merkelovej povedal, že Berlín sa teraz ako člen EÚ zapoja do diskusie o tom, ako v rokovaní pokračovať.

„Transatlantické ekonomické vzťahy majú obrovský význam pre obe strany. Ani EÚ a ani USA tak nemôžu mať záujem na vyhrocovaní svojich obchodných vzťahov,“ uviedol úrad s tým, že naopak, obe strany z prehĺbenia obchodnej spolupráce majú ťažiť.

Európske združenie výrobcov ocele Eurofer označilo americký krok za „vítaný, aj keď len dočasný“ a tiež podľa neho sa Washington rozhodol pre pokračujúcu neistotu v medzinárodnom obchode. EÚ podľa šéfa združenia Axela Eggerta nesmie podľahnúť jednostranným obchodným opatreniam a ďalej musí presadzovať multilaterálne riešenia problémov v rámci pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Európska komisia pripomenula, že Európa nie je zdrojom nadmernej kapacity v produkcii ocele a hliníka. „EÚ sa naopak v posledných mesiacoch na najrôznejších úrovniach zapájala spolu s USA a ďalšími partnermi do snáh nájsť riešenie tejto otázky,“ dodala komisia.

Rokovania bežia aj s ďalšími štátmi

Rokovania o trvalej výnimke budú naďalej pokračovať s EÚ, Kanadou a Mexikom. Kanada a Mexiko teraz rokujú s USA o novej podobe Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA). S Argentínou, Austráliou a Brazíliou sa už USA v zásade dohodli a do mesiaca majú byť dotiahnuté všetky podrobnosti. Južná Kórea sa dohodla na trvalom oslobodenie od ciel, napísala agentúra AP.

Trump rozhodol u uvalení ciel na dovoz ocele vo výške 25 percent a desaťpercentného clá na dovoz hliníka v marci. EÚ a šiestich ďalším krajinám však Trump udelil dočasnú výnimku z platenia ciel do 1. mája s tým, že dovtedy sa budú USA snažiť so všetkými partnermi vyjednať dlhodobú dohodu o trvalom vyňatí z platenia cla.

USA sa chystajú aj na Čínu

Zástupcovia Spojených štátov a Číny sa stretnú v Číne vo štvrtok a v piatok na dlho očakávaných rokovania o vzájomnom obchode. Povedal to v rozhovore so stanicou Fox Business Network americký minister financií Steven Mnuchin. Dodal, že ohľadom stretnutia je „opatrne optimistický“.

Americkí predstavitelia plánujú s čínskymi predstaviteľmi prebrať hlavne otázky práv duševného vlastníctva, spoločné technológie a spoločných podnikov. „Plánujeme veľmi otvorenú diskusiu o obchode, o otázkach obchodnej nerovnováhy,“ povedal Mnuchin.

Čína uviedla, že je otvorená obchodnému rokovaniu so Spojenými štátmi po tom, keď americký prezident Donald Trump navrhol zavedenie ciel na čínske tovary dovážané do USA v hodnote až 50 miliárd USD ročne a pohrozil ďalšími clami na dovoz tovaru v hodnote až 100 miliárd USD. Čína v reakcii na to oznámila, že zavedie vlastné clá na americké tovary.

Na otázku, či sa obáva odvetných opatrení Číny, Mnuchin uviedol, že nie a upozornil, že Trump je zameraný na „poctivý a vzájomný obchod“, napísala agentúra Reuters.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #clo #Donald Trump #obchodná vojna