Premiér chce mať čo najmenej ľudí pracujúcich za minimálnu mzdu

Budem sa snažiť, aby počet ľudí robiacich za minimálnu mzdu každoročne klesal. Vyhlásil to v utorok premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) pri príležitosti prvomájových spoločných osláv slovenských a českých odborárov v Žilina na Budatínskom hrade v súvislosti s ich výhradami, ktoré sa týkajú výšky miezd v Čechách a na Slovensku v porovnaní s ostatnými krajinami.

01.05.2018 13:51
debata (20)

„Nie je to len sviatok, keď si pripomíname Sviatok práce, ale som rád, že dnešný 1. máj je aj dňom, kedy do platnosti vstupujú veci v oblasti zlepšenia pracovných podmienok ľudí, ktorí na Slovensku pracujú. Veci, ktoré sme sľúbili pred rokom v Nitre a dnes sú realitou. Som rád, že od dnešného dňa platia nové príplatky za prácu cez sviatky, že máme príplatky za prácu v noci, že máme ďalšie zvýšenie príplatkov za prácu cez víkend,“ pripomenul ďalej premiér.

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (uprostred)... Foto: TASR, Erika Ďurčová
Peter Pellegrini, Jozef Kollár, Josef Středula Predseda vlády SR Peter Pellegrini (uprostred) počas brífingu na oslavách Sviatku práce pod názvom Spoločný Prvý máj slovenských a českých odborov 2018 v areáli Budatínskeho hradu 1. mája 2018 v Žiline. Vľavo prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Jozef Kollár a vpravo predseda Českomorovskej konfederácie odborových zväzov Josef Středula.

Českí a slovenskí odborári v Budatíne kritizovali i výšky miezd, ktoré podľa nich nedosahujú tie v iných, najmä západných krajinách. Premiér v tejto súvislosti podotkol, že ich výhrady chápe a podľa svojich slov sa bude snažiť, aby počet ľudí robiacich za minimálnu mzdu každoročne klesal.

Českí odborári spolu so slovenskými kolegami otvorili problém nízkej mzdy a jej približovania sa k starším členským krajinám Európskej únie aj na európskej úrovni, spomenul predseda Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Jozef Kollár. „Viem, že to nie je jednoduché, ale v každom prípade, tá produktivita slovenských pracovníkov je veľmi vysoká práve v zahraničných firmách. Vyslovene len takýmto tlakom a kolektívnym vyjednávaním môžeme dosiahnuť približovanie sa týmto mzdám,“ vysvetlil.

Slovenskí odborári v súčasnosti vedú diskusiu o zastropovaní veku odchodu do dôchodku. „Evidujem požiadavku odborov, ktoré hovoria o 64 rokoch, počul som aj návrh na úrovni 65 rokov. Určite si neviem predstaviť, ak má človek vykonávať tvrdú prácu do takého vysokého veku, že sa to vôbec fyzicky dá zvládnuť. Naši ľudia, ktorí celý život odvedú v práci, majú právo na to, aby žili dôstojnú starobu. Je načase, aby sme začali vážnu diskusiu o tom, že zastropujeme odchod do dôchodku s tým však, že by som si želal, aby to bolo formou ústavného zákona, aby to nemohla hociktorá politická strana meniť, keď sa dostane k moci,“ ozrejmil.

Strop sa podľa premiéra bude hýbať na úrovni 64, možno 65 rokov. „Diskusie ešte budú, musia byť vedené aj na odbornej úrovni, pretože musíme rešpektovať aj to, ako sa nám bude vyvíjať demografia a počet ľudí, ktorí budú poberať dôchodok. Nemôžeme na Slovensku vytvárať prostredie, že ľudia sa nakoniec dôchodku ani nedožijú, pretože ich budeme nútiť pracovať pomaly do posledného dňa ich života,“ zdôraznil.

Otázka zastropovania dôchodkov je jednou z tém na tripartite, ktorá je otvorená, premiér v tejto súvislosti podotkol, že ak sa nájde politická zhoda, sú schopní to otvoriť ešte v tomto volebnom období. „My to chceme čo najskôr, pretože odborový zväz KOVO odovzdal petíciu, kde žiadal zastropovanie veku odchodu do dôchodku, to je jedna aktivita. A my budeme určite rokovať s ministerstvom práce, ale hlavne aj s ministerstvom financií, ktoré má veľké výhrady voči tomu, aby sa zastropoval vek odchodu do dôchodku,“ reagoval Kollár.

Odborári podľa neho však jedným dychom hovoria aj o takzvanom preddôchodku. „To znamená, aby tí ľudia, ktorí robili v ťažkom pracovnom prostredí, robili na zmeny, aby mali možnosť odísť ešte skôr do dôchodku s tým, že by sa im nekrátil a nestrácali na tom. Pre nás, podľa toho, ako sme sledovali vývoj zdravia zamestnancov v jednotlivých krajinách, vyhovuje vek 64 rokov,“ uzavrel.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #mzda #minimálna mzda #1. máj #Peter Pellegrini