Čína pred debatou s USA: Neustúpime, obchodnú vojnu zvládneme lepšie

Čína by privítala, keby nadchádzajúce obchodné rozhovory so Spojenými štátmi priniesli úspech. Zároveň je však pripravená na všetky možné výsledky rokovaní a nemieni ustúpiť americkým vyhrážkam.

03.05.2018 05:29
debata (5)

Uviedol to v stredu podľa agentúry Reuters predstaviteľ čínskej vlády, ktorý si neželal byť menovaný. Dodal, že Čína je schopná vysporiadať sa s dôsledkami prípadnej obchodnej vojny lepšie ako Spojené štáty.

V Pekingu budú vo štvrtok a v piatok rokovať vysokí obchodní zástupcovia USA. Americký prezident Donald Trump teraz kritizuje Čínu za údajné krádeže amerického duševného vlastníctva a hrozí, že zavedie clá na vybraný čínsky tovar, ktorého ročný dovoz do Spojených štátov dosahuje zhruba 150 miliárd dolárov.

Peking kritiku odmieta a varuje, že v prípade zavedenia ciel podnikne odvetné opatrenia. Na finančných trhoch preto panujú obavy, že tento spor prerastie v obchodnú vojnu medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta.

„V prípade obchodnej vojny máme oveľa väčšiu schopnosť prežiť (jej dôsledky) než USA,“ uviedol nemenovaný predstaviteľ čínskej vlády. Vyhlásil tiež, že Čína nemieni akceptovať žiadne vopred stanovené podmienky Spojených štátov a že obchodné rozhovory musia byť vzájomne výhodné.

Čínske ministerstvo obchodu v stredu uviedlo, že rokovania so zástupcami USA sa zúčastní vicepremiér Liou Che, ktorý je hlavným ekonomickým poradcom prezidenta Si Ťin-pchinga. Neposkytlo však podrobnejšie informácie o tom, čo bude na programe rokovania.

V americkej delegácii budú okrem iných obchodný splnomocnenec Robert Lighthizer, minister financií Steven Mnuchin, minister obchodu Wilbur Ross, obchodný poradca Bieleho domu Peter Navarro a nový ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow, napísala agentúra Reuters.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna