Tesla trhala rekordy. Mala rekordnú stratu

Americký výrobca elektrických áut Tesla Inc. hospodáril v prvom štvrťroku s rekordnou stratou 709,6 milióna USD. Strata sa prehĺbila z vlaňajších porovnateľných 330,3 milióna USD.

03.05.2018 08:00
debata (9)

Automobilka súčasne vo vyhlásení zverejnenom v noci na štvrtok dodala, že očakáva, že sa jej podarí navýšiť výrobu svojho nového vozidla Model 3 na zhruba 5000 týždenne do dvoch mesiacov.

Bez zahrnutia mimoriadnych položiek strata predstavovala 3,35 dolára na akciu. Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali stratu 3,58 USD na akciu. Príjmy sa zvýšili o 26 percent na 3,4 miliardy USD.

Automobilka zatiaľ veľmi pomaly navyšuje výrobu svojho nového vozidla Model 3, určeného pre masový trh. V poslednom aprílovom týždni výroba stúpla na 2270 vozidiel týždenne z 2250 v druhom aprílovom týždni. Pôvodne Tesla predpokladala, že vyrobí 5000 vozov týždenne už na konci minulého roka, musela však tento termín niekoľkokrát posunúť.

Šéf automobilky Elon Musk priznal, že príliš dôveroval využitiu robotov pri výrobe a že bude musieť najať viac ľudí.

Tesla dodala, že na konci štvrťroka mala k dispozícii v hotovosti 3,2 miliardy USD. Jej kapitálové výdavky počas štvrťroku predstavovali 655,7 milióna USD.

Tesla počas takmer ôsmich rokov, keď je verejne obchodovanou spoločnosťou, vykázala zisk len v dvoch štvrťrokoch. Navýšenie výroby nového vozidla na 5000 týždenne je pre ňu dôležité pre dosiahnutie ziskovosti.

Na Teslu podali žalobu

Tesla bude mať problémy aj so žalobou konkurenta. Americký výrobca nákladných vozidiel s alternatívnym pohonom Nikola Motor podal patentovú žalobu na producenta elektromobilov Tesla. Tvrdí, že spoločnosť Tesla vo svojom modeli Semi okopírovala niekoľko jeho patentovo chránených dizajnových prvkov, a požaduje odškodné cez dve miliardy dolárov. Informoval o tom denník Automobilwoche.

Zakladateľ a generálny riaditeľ automobilky Tesla Elon Musk predstavil prototyp nového elektrického ťahače Semi vlani v novembri, výrobu plánuje spustiť v budúcom roku. Spoločnosť Nikola Motor tvrdí, že automobil Semi kopíruje niekoľko dizajnových prvkov hybridného vozidla Nikola One, ktorý firma predstavila už v roku 2016.

„Nikola odhaduje, že ujma, ktorú jej Tesla porušením patentov spôsobila, presahuje dve miliardy dolárov,“ uviedla firma v súdnych dokumentoch. Tesla obvinenia odmietla a žalobu označila za nedôvodnú.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk #Model 3