Lacné nákupy z Číny začne Slovensko zdaňovať

Nákupná turistika Slovákov prekračuje hranice Európy. Populárne sa stali nákupy prostredníctvom internetu v ázijských krajinách alebo v Amerike. Predovšetkým Čína láka na výhodné ceny elektroniky a malých tovarov. Nákupy sú aj napriek náročnej doprave omnoho lacnejšie ako v prípade predaja priamo v Európe. Členské štáty únie však preto prichádzajú o miliardy eur na dani z pridanej hodnoty (DPH).

03.05.2018 12:00
nakupovanie, internet Foto:
Od roku 2021 budú Európania platiť daň aj pri nákupe tovarov z Ázie a Ameriky s hodnotou nižšou ako 22 eur.
debata (69)

Aktuálne sú od DPH oslobodené tovary s hodnotou do 22 eur. Od roku 2021 majú zákazníci členských krajín únie platiť DPH pri nákupe tovarov s akoukoľvek cenou, v prípade Slovenska sa bude platiť 20-percentná DPH. Atraktivita nákupov v Ázii tak klesne. Tešiť sa však môžu európski predajcovia.

"Bez DPH sa dováža okolo 150 miliónov malých zásielok a existujúci systém je náchylný na zneužívanie. Zatiaľ čo podniky v EÚ musia uplatňovať DPH bez ohľadu na hodnotu predávaného tovaru, dovážaný tovar využíva výnimku, čím sa jeho hodnota často umelo znižuje. Rozsah podvodov s DPH pri predaji na diaľku v EÚ sa odhaduje každoročne na päť miliárd eur, a niektoré z opatrení pomôžu tento stav zlepšiť. Predpokladá sa, že táto suma by sa do roku 2020 vyšplhala na sedem miliárd eur,“ informuje Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Špeciálny režim pre zásielky do 22 eur

Slovenská finančná správa nateraz nevie vyčísliť, aké môže mať nové opatrenie dosahy na príjmy Slovenska. "Finančná správa nedisponuje požadovanými údajmi, keďže aktuálne sa platí DPH na zásielky tovarov nad 22 eur, čiže zásielky tovarov do 22 eur sú od platenia DPH oslobodené, a teda sa nenachádzajú v systémoch finančnej správy. Finančná správa tak nemôže mať vedomosť o objeme tovaru, jeho hodnote ani jeho nomenklatúre, výške cla a následne DPH,“ uviedla Drahomíra Adamčíková z Finančného riaditeľstva SR.

Zásielky s malou hodnotou budú aj naďalej oslobodené od cla. Clo spolu s DPH sú povinní platiť len príjemcovia zásielok, ktorých hodnota presahuje 150 eur. Pre niektoré druhy tovarov však platia výnimky ako napríklad nulový colný výmer. Samotná daň sa platí len v prípade zásielok, ktorých hodnota presahuje 22 eur.

Zákazník, ktorý si teraz kúpi z Ázie športové hodinky za desať eur, pričom ďalšie euro zaplatí za dopravu, bude musieť po novom od roku 2021 zaplatiť DPH v celkovej výške 2,2 eura. Za colné konanie pošte zaplatí ďalších 3,6 eura. Celkovo ho sa tak jeho zásielka predraží o 5,8 eura a výsledná cena bude 16,8 eura namiesto pôvodných 11 eur. Clo v prípade zásielok hodnotnejších ako 150 eur predstavuje 3 až 11 percent z ich hodnoty, v závislosti od druhu tovaru. Rovnako sa k cene pripočítava aj 20-percentná daň.

Do hodnoty zásielky, z ktorej sa následne vypočítava daň, patrí hodnota tovaru, preprava a aj prípadné poistenie. Od mája minulého roku platí, že ak si obyvateľ Slovenska objedná tovar z Číny a doručený mu bude prostredníctvom súkromnej kuriérskej spoločnosti, colné konanie vybaví len elektronicky. Na tento účel musí použiť kvalifikovaný elektronický podpis, ktorý je súčasťou nového elektronického preukazu. V prípade, že príjemca zásielky tento podpis nemá, môže za neho vybaviť colné konanie samotná kuriérska spoločnosť, no vo väčšine prípadov si súkromná firma účtuje za túto službu poplatky navyše.

Ak je tovar doručovaný prostredníctvom pošty, tak pravidlo zavedené počas minulého roku neplatí. Najmä čínski obchodníci sa snažia cenu tovaru umelo znižovať. Priamo v zásielke často nie sú doklady dokazujúce jej hodnotu. V prípade malých a lacných zásielok je balíček často označený ako darček.

Väčšie ázijské internetové obchody začínajú budovať svoje sklady v Európe, pričom do nich posielajú väčšie objemy zásielok, ktoré prejdú colným konaním. Zákazník v Európe sa tak dostane k svojmu tovaru skôr a nemusí dodatočne platiť DPH alebo clo.

Cez poštu prichádzajú z Číny milióny zásielok

"Z ázijských krajín sú v prevažnej väčšine doručované listové zásielky, ktoré dovoľujú aj zasielanie drobného tovaru. Slovenská pošta v roku 2017 spracovala 2 352 042 zapí­saných zásielok (tzn. doporučené, poistené a PRIME) z krajín Ázie (Hongkong, Čína, Malajzia a Singapur),“ povedala Martina Macková, hovorkyňa Slovenskej pošty.

Zásielky, ktoré nie sú zapísané, pošta presne spočítané nemá, pozná ich hmotnosť. "Objemy zásielok z ázijských krajín celkovo predstavovali 1 146 319 kilo­gramov. Po prepočte na kusy môžeme konštatovať, že Slovenská pošta za uplynulý rok spracovala viac ako desať miliónov listových zásielok s obsahom tovaru,“ dodáva Macková.

Mnoho Slovákov nakupuje z ázijských internetových obchodov najmä elektroniku, ktorá je výrazne lacnejšia ako na Slovensku. Napríklad akčnú kameru určenú na zaznamenávanie športových zážitkov, ktorú je možné pripnúť na bicykel alebo lyžiarsku prilbu, je možné kúpiť v Ázii aj za menej ako 20 eur. Na Slovensku sú podobné kamery dostupné za viac ako dvojnásobné ceny.

Pri nákupe elektroniky z Ázie kupujúci musí počítať s tým, že prípade nefunkčnosti sa na jeho lacnejší tovar nevzťahuje záruka. To znamená, že v rámci dvoch rokov mu chybný výrobok predajca bezplatne neopraví, nevymení ani nevráti peniaze. Ázijskí predajcovia zákazníkov často lákajú aj na nízke poštové, ktoré je často označované ako bezplatné. Zákazník na svoj tovar však potom musí čakať aj niekoľko týždňov.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #nákupy z Číny