Ľudia nakupujú viac ako vlani, obchodníkom stúpli tržby o päť percent

Tržby v maloobchode na Slovensku pokračujú v solídnom raste. V marci medziročne stúpli o 5 %, čo je rovnaká dynamika, akú dosiahli vo februári.

04.05.2018 10:59
debata (3)

Z jednotlivých sektorov maloobchodu najvyšší rast zaznamenali tržby v špecializovaných predajniach o 11,3 %, maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov o 14,9 % a v maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 6,7 %. Pokles tržieb bol len v maloobchode s informačnými technológiami o 5,6 %. V medzimesačnom porovnaní v marci oproti februáru sa pritom v maloobchode tržby zvýšili o 0,9 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Tržby v marci na medziročnej báze rástli aj v ďalších odvetviach vnútorného obchodu na Slovensku. V predaji a oprave motorových vozidiel dosiahol medziročný rast tržieb 2,7 %, vo veľkoobchode stúpli o 3 %. V ubytovaní v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka dokonca tržby stúpli až o 11,8 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev boli vyššie o 6,7 %. Medzimesačne sa zvýšili tržby v ubytovaní o 7,9 %, v reštauráciách a pohostinstvách o 1,6 %, v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 1,4 % a vo veľkoobchode o 0,7 %.

Za celý prvý štvrťrok tak tržby v maloobchode oproti prvým trom mesiacom vlaňajška vzrástli o 4,8 %. Vo veľkoobchode boli vyššie o 6,9 % a v predaji a oprave motorových vozidiel sa zvýšili o 9,2 %. Najvýraznejšie však v úvode tohto roka rastú tržby v ubytovaní, kde v porovnaní s prvými troma mesiacmi minulého roka stúpli až o 14,2 %, kým tržby v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev boli vyššie o 5,6 %.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod #reťazce