Pätinu ruskej Rosnefti bude mať Katar, posilní vzťahy s Ruskom

Katar prevezme v ruskej ropnej firme Rosnefť priamy takmer 19-percentný podiel, ktorý mala pôvodne odkúpiť čínska firma CEFC.

05.05.2018 11:21
debata (7)

Dauha tak posilní vzťahy s Moskvou v období, keď čelí bojkotu svojich susedov v Perzskom zálive, napísala agentúra Reuters.

Katarský investičný fond QIA kúpil 19,5 percenta v Rosnefti spoločne so švajčiarskou ťažobnou spoločnosť Glencore v roku 2016, keď sa ruská štátna firma čiastočne privatizovala. Zaplatili za to vtedy 10,2 miliardy eur.

V minulom roku sa však toto konzorcium dohodlo, že 14,16 percenta postúpi za 9,1 miliardy dolárov spoločnosti CEFC China Energy. Dohoda mala mať zásadný význam pre vzťah medzi Ruskom a Čínou, najväčším svetovým vývozcom a dovozcom energiou.

Obchod ale uviazol na mŕtvom bode potom, keď čínske úrady začali vyšetrovať CEFC a jej šéfa a zakladateľa Jie Ťien-ming (ktorý je okrem iného členom poradného tímu českého prezidenta Miloša Zemana) pre podozrenie z ekonomickej kriminality.

Glencore v piatok oznámil, že konzorcium bolo zrušené a uviedol, že Katar a Glencore budú teraz vlastniť podiely v Rosnefti priamo. QIA bude patriť 18,93 percenta a Glencore 0,57 percenta. Rosnefť ťažko zasiahli americké protiruské sankcie. Washington ich na Moskvu uvalil pre anexiu Krymu a ruské pôsobenie na východnej Ukrajine.

Podľa zdrojov z QIA, ktorých cituje agentúra Reuters, by sa ale obchod mohol ukázať ako dlhodobo zisková investícia. Rosnefť má hodnotu len 65 miliárd dolárov, hoci produkuje viac suroviny ako americký ExxonMobil, ktorého trhová kapitalizácia je 324 miliárd dolárov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #Katar #Rosnefť