Buffetova firma je netradične v strate, pre nové účtovné pravidlá

Americká investičná spoločnosť Berkshire Hathaway mala v prvom štvrťroku čistú stratou 1,14 miliardy dolárov, kým rok predtým bola v zisku 4,06 miliardy USD. Stratové hospodárenie nie je pre podnik miliardára a filantropa Warrena Buffetta obvyklé, ale ako Buffett v sobotu povedal na valnom zhromaždení akcionárom, príčinou sú len účtovné zmeny. Bez nich si podnik počínal oveľa lepšie.

05.05.2018 19:53
debata

Buffett už skôr upozorňoval, že nové pravidlá povedú k „divokým“, ale podľa jeho názoru bezvýznamným výkyvom v hlásených výsledkoch. Napríklad v prvom štvrťroku musela jeho firma započítať nerealizované straty z investícií vo výške 6,2 miliardy dolárov. Tieto straty pritom nakoniec také vysoké byť nemusia, alebo z nich ešte môže byť pri neskoršom predaji zisk. Hodnota akciového portfólia na konci roka predstavovala 170,5 miliardy USD.

Berkshire tiež ukončila dlhé obdobie nepriaznivého vývoja na prevádzkovej úrovni, najmä vďaka tomu, že sa zlepšila jej poisťovacia časť. Hospodársky rast zase pomohol akciám firiem v odvetví železničnej dopravy, priemyslu a spotrebiteľských produktov.

Prevádzkový zisk za štvrťrok firma zvýšila medziročne o 49 percent na 5,29 miliardy dolárov. Na jednu akciu triedy A je to 3215 dolárov oproti zisku 2163 USD pred rokom. Analytici v ankete agentúry Reuters v priemere predpokladali, že prevádzkový zisk na akciu dosiahne 3116 USD.

Firma výsledky hospodárenia spravidla zverejňuje v piatok večer, tentoraz to ale urobila až v sobotu, priamo na valnom zhromaždení. Akcie v Omahe v americkom štáte Nebraska, kde Buffett (87) dlhodobo žije, sa každoročne zúčastňujú stovky akcionárov, novinárov a finančných analytikov. Buffett tam so svojím dlhoročným spolupracovníkom Charliem Mungerom (94) vždy zhruba päť hodín odpovedá na ich otázky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Warren Buffett #Berkshire Hathaway