Mladí budú môcť v lete cestovať v EÚ vlakmi zadarmo

Cestovať vlakmi zdarma v rámci Európskej únie bude môcť od júla do septembra tohto roka pätnásťtisíc mladých ľudí.

07.05.2018 18:20
debata

Na základe iniciatívy Európskeho parlamentu Spoznaj EÚ sa v prvom kole od 12. do 26. júna môžu prihlásiť iba obyvatelia členských štátov, ktorí dovŕšia osemnásť rokov 1. júla. Vycestovať môžu minimálne na jeden deň a maximálne na tridsať do štyroch rôznych krajín. Oznámila to v pondelok Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku.

Akcia sa týka najmä cestovania vlakmi, no v špeciálnych prípadoch aj ostatnej dopravy, napríklad pre zdravotne postihnutých, či v oblastiach s obmedzeným prístupom. Podrobnejšie informácie budú dostupné na Európskom portáli pre mládež, alebo na Facebooku v druhej polovici mája.

„Prvý návrh padol na parlamentnom podujatí pre mladých ľudí European Youth Event. Poslanci hlasovali za a vďaka tomu môže tento rok 20 000 až 30 000 mladých ľudí, ktorí dovŕšia osemnásť rokov, cestovať po Európe zdarma. Ďalší mladí ľudia budú môcť ťažiť z tejto iniciatívy neskôr,“ priblížila tlačová tajomníčka Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Soňa Mellak.

Európsky parlament bol silným obhajcom myšlienky vlakových cestovných lístkov zdarma pre osemnásťročných obyvateľov EÚ a odhlasoval tri uznesenia podporujúce iniciatívu Spoznaj EÚ. „Europoslanci sa domnievajú, že mladým ľuďom umožní spoznávať európsku rozmanitosť, lepšie pochopiť jeden druhého a dozvedieť sa viac o Európe. Očakávajú, že povzbudzovanie mladých občanov EÚ k cestovaniu v EÚ a stretnutia s ľuďmi z iných krajín podporí európsku identitu a posilní spoločné hodnoty EÚ,“ dodala Mellak.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #vlaky zadarmo