Čína nepotešila Trumpa, čínsky obchodný prebytok s USA opäť stúpol

Mesačný prebytok Číny v obchodovaní so Spojenými štátmi v apríli znova stúpol. Podľa v utorok zverejnených údajov čínskej colnej správy sa zvýšil na 22,2 miliardy dolárov z marcových 15,4 miliardy dolárov.

08.05.2018 11:57
debata (33)

Medzi oboma krajinami sa vyostrujú spory o obchodnú politiku a americký prezident Donald Trump chce vysoký deficit obchodnej bilancie s Čínou znížiť.

Od začiatku roka sa americký obchodný deficit vyšplhal na 80,4 miliardy dolárov, čo je o deväť miliárd dolárov viac ako v rovnakom období minulého roka. Vlani Peking vyviezol do USA tovar, za ktorý mal tržby o 375 miliárd dolárov vyššie, než získal Washington za dovoz svojich výrobkov do Číny.

Konflikt medzi oboma krajinami sa vyostril potom, Keď Čína pocítila clá uvalené USA na dovoz ocele a hliníka. Spojené štáty ďalej pohrozili, že zavedie clá na dovoz čínskeho tovaru do USA v hodnote okolo 150 miliárd dolárov ročne. Čína už predstavila svoje plány odvetných opatrení.

Spor pricestovala minulý týždeň urovnať do Pekingu americká delegácia. Rokovania ale nevyústili do dohody. Biely dom v pondelok podľa agentúry Reuters oznámil, že do Washingtonu budúci týždeň pricestuje delegácia čínskych vysoko postavených ekonomických predstaviteľov, aby sa pokúsila rokovania obnoviť.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna