Ruská ropa je špinavšia, vzťahy s EÚ napätejšie. Moskva uprednostnila Čínu

Rusko vyviezlo v tomto roku do Európy menej ropy, pretože kvalita ponúkanej suroviny sa zhoršila a napäté diplomatické vzťahy prinútili Moskvu presmerovať viac objemu do Číny.

09.05.2018 08:56
nafta, benzín, ropa Foto: ,
Vývoz ropy z Ruska do Číny výrazne vzrástol, obchod s Európou klesol.
debata (149)

Uviedol to Igor Djomin, hovorca firmy Transnefť, ktorá má v Rusku monopol na prepravu ropy cez ropovody. Vývoz ropovodom do Číny sa za január až apríl zvýšil o takmer 50 percent na 12,4 milióna ton, vyhlásil Djomin.

Moskva odštartovala stratégiu, v rámci ktorej sa snaží posilniť svoje spojenie s Áziou, pretože jej vzťahy so Západom sa prudko ochladili pre ruskú úlohu v ukrajinskom konflikte a pre údajné ruské zásahy do amerických prezidentských volieb v roku 2016.

Zvýšenie exportu do Číny však malo za následok zhoršenie kvality zmesi uralskej ropy dodávanej do Európy, vrátane nežiaduceho zvýšenia obsahu síry. Vyšší obsah síry si vyžaduje náročnejšie spracovanie.

Djomin uviedol, že Maďarsko, Slovensko a Poľsko znížili dovoz ruskej ropy za január až apríl o desať percent. Dodávky do Európy dvoma ramenami ropovodu Družba postaveného v čase Sovietskeho zväzu klesli o 225 000 ton na 15,75 milióna ton.

„Zníženie objemu nákupu sa stalo, pretože krajina chcú ropu s obsahom síry 1,5 percenta, aj keď obsah síry je v kontrakte stanovený až na 1,8 percenta,“ dodal Djomin s tým, že aktuálne je obsah síry 1,75 percenta.

Ak v súčasnosti kvalita uralskej ropy klesne pod štandardy, nemá to žiadne právne následky. Avšak podľa obchodníkov a zdrojov blízkych rafinériám to znižuje cenu uralskej ropy a prinútilo to niektorých zákazníkov, aby sa zamysleli nad možnosťou znížiť objem nakupovanej ropy, napísala agentúra Reuters.

149 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Európska únia #Rusko