Poliaci hrozia tvrdými pokutami Gazpromu a západným koncernom za Nord Stream 2

Poľský protimonopolný úrad začal konanie proti ruskej firme Gazprom a ďalším piatim európskym spoločnostiam pre financovanie plánovaného plynovodu Nord Stream 2, ktorý má viesť z Ruska po dne Baltu do Nemecka. Spomínaným spoločnostiam podľa poľských médií hrozia vysoké pokuty až do výšky desiatich percent ich globálneho obratu. Firmy môžu odpovedať na poľské výhrady do 25. mája.

09.05.2018 19:46
debata (37)

Poľský úrad vychádza z toho, že Gazprom a západné spoločnosti – nemecké Uniper a Wintershall, britsko-holandská Shell, rakúska OMV a francúzska Engie – sa na neho v roku 2015 obrátili so žiadosťou o súhlas s vytvorením spoločného konzorcia pre výstavbu, financovanie a prevádzku nového plynovodu, v ktorom by Gazprom mal polovičný podiel a západní partneri po 10 percent.

V lete 2016 šéf úradu Marek Niechcial vyjadril výhrady k projektu, pretože by mohol viesť k obmedzeniu konkurencie, a to tým skôr, že Gazprom má už dominantnú pozíciu na poľskom trhu a nový plynovod by ešte posilnil jeho postavenie pri vyjednávaní s poľskými odberateľmi. O mesiac neskôr Gazprom a jeho partneri žiadosť zaslanú poľskému úradu stiahli.

„Bez čakania na formálny zákaz sa firmy rozhodli svoju žiadosť stiahnuť,“ pripomenul Niechcial s vysvetlením, že formálny zákaz by znamenal, že v projekte by mohol pokračovať iba ruský Gazprom, a to na vlastné riziko a na vlastné náklady.

Úrad však začal svoje vyšetrovanie, akonáhle Gaprom a západné koncerny v apríli 2017 podpísali dohodu o financovaní plynovodu, podľa ktorej mali západné koncerny hradiť po 10 percentách nákladov, teda po 950 miliónoch eur. Následne s Gazpromom uzavreli ďalšiu dohodu v júni 2017 v Petrohrade.

„Bohužiaľ sa aj napriek nášmu odporu rozhodli financovať projekt. Môže to znamenať porušenie protimonopolných predpisov, a preto máme námietky voči Gazpromu a piatimi ďalším spoločnostiam,“ povedal Niechcial.

Uzavreté dohody môžu podľa neho predstavovať pokus obísť nesúhlas poľského úradu, hoci tak vznik konzorcia, s ktorým poľský úrad nesúhlasil, ako aj neskoršej dohody mali rovnaký cieľ: zabezpečiť financovanie projektu Nord Stream 2. Dotknuté firmy majú 21 dní na odpoveď na poľské výhrady.

Postup úradu môže skončiť až trestom v podobe pokuty siahajúcej až do výšky desať percent celkového obratu. Úrad tiež môže nariadiť zákaz ďalšieho financovania či nariadiť predaj akcií zabezpečujúcich kontrolu vo firme. Za odmietnutie uposlúchnuť nariadenia môže ukladať ďalšie pokuty až do výšky 10 000 eur denne.

„Nejde o trest, ale o to, či možno porušovať predpisy,“ povedal Niechcial. Tým, že sa Gazprom a západné koncerny pôvodne obrátili na poľský úrad, uznali podľa neho, že spadajú pod poľskú a európsku jurisdikcii.

Ruský denník Kommersant však upozornil, že poľský úrad nemôže zabrániť realizácii projektu Nord Stream-2, pretože plynovod nepovedie cez poľské územie, ani cez poľské výsostné vody. Dodal, že proti prípadnej sankcii poľského úradu sa firmy budú môcť odvolať k poľskému súdu alebo potom na únijný súd, a to tým skôr, že podľa právnika Alexandra Pachomova spoločnosti formálne poľský zákaz vytvoriť spoločný podnik neporušili, pretože poskytnutie úverov predstavuje iný právny vzťah.

Poľský úrad ohlásil svoje rozhodnutie o začatí konania na Deň Európskej únie, aby tak vyjadril odpor viacerých únijných štátov voči projektu Nord Stream 2, ktorý má priviesť do Nemecka až 55 miliárd metrov kubických ruského zemného plynu ročne. Proti plánu jeho výstavby je hlavne Poľsko, Pobaltie a Ukrajina.

Poľsko vidí v projekte, ktorý by mal zdvojnásobiť ruskú exportné kapacity plynu cez Baltické more, hrozbu pre energetickú bezpečnosť Európy. Tiež tvrdí, že posilní už dominantnú pozíciu Gazpromu na trhu.

Varšava stále odoberá väčšinu plynu z Ruska, ale svoju závislosť sa snaží znižovať nákupmi v iných krajinách a cez nový terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG). Za plyn od iných dodávateľov ale Varšava platí vyššie ceny.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #plyn #Gazprom #Nord Steam