Irán nepočíta, že by kroky USA ovplyvnili jeho export ropy

Odstúpenie Spojených štátov od jadrovej dohody s Iránom sa na vývoze iránskej ropy neodrazí. Povedal to v týchto dňoch iránsky minister ropného priemyslu Bidžán Zangání.

11.05.2018 12:27
debata

„Trumpovo rozhodnutie nebude mať žiadny vplyv na náš export ropy,“ povedal Zangání vo štvrtok v rozhovore pre štátnu televíziu.

Americký prezident Donald Trump začiatkom týždňa oznámil, že Spojené štáty odstupujú od jadrovej dohody svetových mocností s Iránom a USA voči krajine opätovne zavedú sankcie.

Zangání dodal, že krajina síce potrebuje na rozvoj svojho ropného priemyslu zahraničné investície, ak by sa však zahraničné firmy rozhodli z Iránu pre obavy z amerických sankcií stiahnuť, krajina to prežije. „Ak budú zahraničné firmy v Iráne investovať, rozvoj nášho ropného sektora to urýchli. Ak sa však rozhodnú inak, určite preto nezahynieme,“ povedal minister.

Sankcie, ktoré Trump plánuje voči Iránu zaviesť, budú zahrňovať aj ropný a lodiarsky sektor. Niektorí kupci iránskej ropy však uviedli, že sa budú usilovať získať od USA výnimku na jej kúpu.

Zangání očakáva, že produkcia ropy zotrvá na terajšej úrovni, ktorá dosahuje do 4 miliónov barelov denne (1 barel = 159 litrov), až do konca tohto (iránskeho) roka. Iránsky rok sa končí 20. marca.

V súvislosti s plánmi USA zaviesť voči Iránu sankcie zároveň poukázal na predchádzajúce Trumpovo obvinenie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), že obmedzovaním produkcie sa ropný kartel snaží umelo zvyšovať ceny komodity. Teraz sa práve pre plány Washingtonu analytici obávajú rastu cien ropy. „Čo sa týka cien ropy, Trump nie je úprimný. On sám chce vyššie ceny,“ povedal iránsky minister.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Irán