Kedy príde do USA recesia? Možno už o dva roky, tvrdia ekonómovia

Väčšina ekonómov podľa prieskumu denníka The Wall Street Journal (WSJ) predpokladá, že budúca hospodárska recesia v Spojených štátoch sa začne v roku 2020.

11.05.2018 15:20
debata (13)

USA v súčasnosti prežívajú hospodársku expanziu, ktorá odštartovala v polovici roka 2009 a už teraz je druhá najdlhšia v histórii tejto krajiny, upozorňuje WSJ.

Zhruba 59 percent ekonómov v prieskume uviedlo, že hospodárska expanzia sa s najväčšou pravdepodobnosťou skončí v roku 2020. Ďalších 22 percent potom počíta s rokom 2021. Menšia skupina ekonómov, naopak, očakáva príchod hospodárskej recesie už v budúcom roku.

„Súčasná hospodárska expanzia začína byť z historického hľadiska príliš dlhá,“ uviedol hlavný ekonóm spoločnosti Bank of the West Scott Anderson, ktorý patrí do skupiny predpovedajúcej recesiu v roku 2020.

Väčšina respondentov predpokladá, že hlavnou príčinou hospodárskeho útlmu bude prehriatie ekonomiky vedúce ku sprísňovaniu menovej politiky americkej centrálnej banky (Fed). Medzi ďalšie príčiny, ktoré uviedlo najmenej päť percent respondentov, patrí finančná kríza, rozpočtové problémy či narušenie zahraničného obchodu.

WSJ upozorňuje, že hospodárske recesie sa predpovedajú veľmi ťažko a niekedy je dokonca ťažké zistiť, že sa ž recesia začala. Napríklad recesia, ktorá odštartovala v decembri 2007, bola príslušným výborom Národného úradu pre ekonomický výskum (NBER) oficiálne ohlásená až po uplynutí jedného roka.

„Recesie prichádzajú pre neočakávané šoky,“ uviedol ekonóm Daniel Bachman zo spoločnosti Deloitte, ktorý termín aj príčinu budúceho poklesu americkej ekonomiky odmietol odhadnúť. Podľa WJS však prognózy ekonómov signalizujú, že bezprostredná recesia síce nehrozí, ale hospodársky rast nemôže trvať večne a pokles by mohol prísť v čase kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2020. „V hre je každý rok od roku 2019,“ uviedol hlavný ekonóm spoločnosti Wrightson ICAP Lou Crandall.

Zatiaľ najdlhšiu hospodársku expanziu zažili Spojené štáty podľa údajov NBER siahajúcich do roku 1854 v závere minulého tisícročia. Ekonomika vtedy s podporou rozmachu v oblasti informačných technológií rástla až desať rokov.

Súčasná hospodárska expanzia v máji dosiahla 107. mesiac. Prekonala tak 106 mesiacov trvajúci rast z šesťdesiatych rokov minulého storočia. Medzi ekonómami panuje čoraz väčšia istota, že terajší expanzia bude pokračovať až do druhej polovice budúceho roka, a vytvorí tak nový rekord, píše WSJ.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #ekonomická recesia