Poliaci chystajú obrie letisko, môže byť pre Čínu bránou do Európy

Dolná komora poľského parlamentu v piatok schválila zákon, ktorý umožní výstavbu jedného z najväčších letísk v Európe.

11.05.2018 23:17
debata (22)

Nachádzať sa má zhruba 40 kilometrov západne od Varšavy, blízko diaľnice do Berlína a postavené má byť do konca roka 2027. Agentúra AP uviedla, že nové letisko by mohlo byť pre Čínu vstupnou bránou na európsky kontinent. Zákon musí ešte schváliť Senát a prezident.

Počiatočná kapacita letiska má byť zhruba 45 miliónov cestujúcich ročne a má slúžiť aj veľkým nákladným lietadlám na linkách medzi Áziou a Európou. Postupne by sa kapacita letiska mala zvýšiť až na 100 miliónov cestujúcich ročne. Náklady na letisko už skôr odhadovali na 20 až 30 miliárd zlotých (4,7 až 7 miliárd eur).

Myšlienka výstavby nového letiska vznikla ako reakcia na snahy pravicovej vlády rozvinúť rozsiahlu obchodnú spoluprácu s Čínou a pomôcť jej získať základňu v Európe. Vláda tvrdí, že poľská ekonomika, ktorá je jednou z najrýchlejšie rastúcich v Európe, potrebuje nových silných partnerov a veľké projekty.

Počas minuloročnej návštevy Číny vládny úradník zodpovedný za projekt Mikolaj Wild uviedol, že Peking je otvorený rokovaniu o letisku v rámci rozvoja svojho plánu na vytvorenie novej Hodvábnej cesty, ktorej cieľom je posilniť medzinárodné obchodné spojenie Číny. Avšak neobjavili sa žiadne správy, že by sa Čína zaviazala podieľať sa na projekte.

Poľskej opozičné strany i mnoho radových obyvateľov krajiny plán kritizujú, pretože požaduje uzatvorenie obľúbeného letiska Frederika Chopina vo Varšave. Opozičný kandidát na varšavského starostu Rafal Trzaskowski uviedol, že tým utrpí rozvoj Varšavy.

Obyvatelia obce Baranów, kde má nové letisko stať, tvrdia, že zatiaľ ich nikto neinformoval o budúcnosti alebo o podmienkach, za akých bude vláda vykupovať ich pozemky. Budúci mesiac sa má v obci uskutočniť referendum o podpore plánu nového letiska.

Wild uviedol, že letisko vo Varšave už dosiahlo maximum kapacity a predstavuje hlučný problém pre stovky tisíc ľudí žijúcich v jeho blízkosti. Nové letisko bude podľa neho lepšie umiestnené a ponúkne značný ekonomický potenciál pre región i celú krajinu.

22 debata chyba