Nemecko chce chrániť tranzit plynu cez Ukrajinu aj pri Nord Streame 2

Nemecko navrhlo zriadenie konzorcia, ktoré by zabezpečilo, že si Ukrajina udrží úlohu tranzitnej krajiny ruského plynu aj potom, keď bude v prevádzke nový plynovod Nord Stream 2.

12.05.2018 09:17
debata (13)

Nemecký minister zahraničia Heiko Maas predložil svoj návrh bez ďalších podrobností na piatkovom stretnutí so svojimi náprotivkami z pobaltských republík, ktoré sú proti plynovodu.

Nemecko podporuje Nord Stream 2, ktorý má viesť z Ruska do Nemecka pod Baltským morom. Kancelárka Angela Merkelová však minulý mesiac uviedla, že projekt nemôže pokračovať, kým nebude jasná úloha Ukrajiny ako tranzitnej krajiny pre prepravu plynu. Projekt ruského Gazpromu a piatich európskych spoločností má zdvojnásobiť kapacitu vývozu plynu z Ruska do Nemecka.

Pobaltské republiky – Litva, Lotyšsko a Estónsko – sa obávajú, že nový plynovod by mohol zvýšiť závislosť na ruskom plyne a podkopať úlohu Ukrajiny ako tranzitnej trasy pre plyn, ktorý krajinu predstavuje významné príjmy. Maasov návrh však podľa agentúry Reuters neupokojí verejné obavy v týchto troch krajinách, ktoré kedysi boli súčasťou Sovietskeho zväzu a teraz sú členmi Európskej únie a Severoatlantickej aliancie.

„Považujeme tento projekt za výrazne nezlučiteľný s energetickou politikou EÚ a výrazne škodlivý pre Ukrajinu,“ uviedol litovský minister zahraničia Linas Linkevičius. „Domnievame sa, že to nie je čisto ekonomický projekt, má politický rozmer.“

Proti novému plynovodu je tiež Poľsko. Kvôli plynovodu príde Kyjev o cenné príjmy z tranzitu a pre Rusko bude tiež ľahšie znížiť dodávky do krajín, ktorými plynovod vedúci cez Ukrajinu prechádza bez toho, aby to spôsobilo ťažkosti Nemecku, najväčšiemu zákazníkovi. Tento týždeň poľský protimonopolný úrad začal konanie proti developerom Nord Streamu 2 s tým, že projekt zvyšuje obavy z narušenia hospodárskej súťaže, napísala agentúra Reuters.

Projekt plynovodu Nord Stream 2 odmieta aj Slovensko.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #plyn #Ukrajina #Nord Stream