Sankcie USA proti Iránu môžu zasiahnuť aj európske firmy

Európske firmy, ktoré obchodujú s Iránom, sa môžu stať terčom amerických sankcií. Záležať to bude od "správania ostatných vlád". V relácii CNN to v nedeľu povedal bezpečnostný poradca amerického prezidenta Michael Bolton.

13.05.2018 16:34
debata (1)

Podľa amerických zákonov sa nové sankcie môžu dotknúť aj firiem, ktoré podnikajú v Iráne a zároveň v USA. Americké firmy s nimi potom budú musieť svoje obchody tiež pozastaviť.

Americký prezident Donald Trump v utorok oznámil rozhodnutie odstúpiť od jadrovej dohody s Iránom z roku 2015. Podľa neho je zmluva neúčinná, lebo okrem iného nezabránila tomu, aby Teherán pokračoval v úsilí o vyrobenie jadrovej zbrane.

Demonštranti pália snímku, na ktorej je... Foto: SITA/AP, Vahid Salemi
Irán, Donald Trump, USA Demonštranti pália snímku, na ktorej je americký prezident Donald Trump, počas protestu pred americkou ambasádou v Teheráne. Vyjadrujú tak svoj nesúhlas s Trumpovým rozhodnutím odstúpiť od jadrovej dohody a na Irán uvaliť sankcie.

Trump týmto krokom znepokojil svojich európskych spojencov, ktorí boli za pokračovanie dohody. Svet uvrhol do neistoty pri dodávkach ropy a zvýšil riziko konfliktu na Blízkom východe, napísala agentúra Reuters.

Americký prezident uviedol, že sankcie sa dotknú zahraničných firiem, ktoré obchodujú s Teheránom. Podľa Washingtonu budú po prechodnom období 90, prípadne 180 dní obnovené všetky sankcie, ktoré platili pred uzatvorením dohody v roku 2015.

Týkať sa budú ropných či energetických spoločností, dodávok kovov a ďalších surovín, predaja automobilov a lietadiel alebo iránskeho bankového sektora. Postihnuté zrejme budú okrem iného ropné spoločnosti Total či Shell, automobilky Volkswagen, Renault alebo Peugeot, strojársky gigant Siemens či leteckí výrobcovia Airbus a Boeing.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán