Štát bude kompenzovať podnikom drahú elektrinu

Podniky s energeticky náročnou výrobou dostanú od roku 2019 kompenzácie zo štátnej kasy. Počíta sa so sumou 80 miliónov eur ročne. Oznámil to minister hospodárstva Peter Žiga (Smer) s tým, že súhlas má aj od ministra financií Petra Kažimíra (Smer), a to na tri roky.

14.05.2018 15:00
debata (6)

Hovorí o tom novela zákona o obnoviteľných zdrojoch energie z dielne ministerstva hospodárstva. Do parlamentu by sa mala dostať už túto jeseň, platiť má od budúceho roka. Rezort hospodárstva si chce zákon dať notifikovať od EÚ.

„Chceli sme podporiť konkurencieschop­nosť podnikov, znížiť pre ne cenu elektriny, ak tá tvorí vysokú časť ich nákladov na výrobu,“ povedal Žiga. Pôjde o spätné zaplatenie časti takzvanej tarify za prevádzkovanie systému (TPS), v ktorej sa všetci odberatelia elektriny skladajú aj na zelenú elektrinu a baníctvo. Tarifa je momentálne na úrovni 26,20 eura na megawatthodinu bez dane z pridanej hodnoty a tvorí 16 percent z konečnej ceny elektriny. Rozšírenie úľavy z TPS do budúcnosti minister hospodárstva nevylúčil.

Podporených by malo byť podľa odhadov rezortu hospodárstva okolo 200 firiem. „Sumu 80 miliónov eur budeme rozpočítavať na spotrebu prihlásených podnikov. Výška podpory bude závisieť od počtu prihlásených podnikov,“ povedal Žiga. Ak sa prihlási všetkých 200 podnikov, firmy by namiesto 26,20 eura na megawatthodinu bez DPH platili TPS len 16,20 eura na megawatthodinu.

Podniky boli vypočuté

Rezort hospodárstva tak vypočul ponosy energeticky náročných podnikov u nás, že privysoké náklady na energie ich znevýhodňujú voči firmám v okolitých štátoch. V susednom Česku štát dotuje firmám náklady na TPS nad stanovenou maximálnou výškou okolo 16 eur. V Rakúsku zase dostávajú firmy sumu podľa spotrebovanej energie bez ohľadu na odvetvie. Slovensko sa rozhodlo použiť nemecký systém, kde úľavu dostávajú len závody v energeticky náročných odvetviach. Ide hlavne o podniky v strojárstve či hutníctve.

Prvýkrát budú môcť firmy požiadať o kompenzáciu v júli budúceho roka za rok 2018. Uchádzať sa o podporu budú môcť podniky, ktoré ročne spotrebujú minimálne jednu gigawatthodinu elektrickej energie v predchádzajúcom roku. Na úľavu tak bude mať nárok napríklad aj košický U.S. Steel.

V súčasnosti majú elektrinu zvýhodnenú na Slovensku len štyri podniky – a to Duslo Šaľa, chemický podnik Fortischem v Novákoch, výrobca ferozliatin OFZ a hlinikáreň Slovalco. Podľa takzvaného koeficientu zvýhodnenia odberového diagramu vo vyhláške regulačného úradu dostávajú 95-percentú zľavu z TPS.

Domácnosti na podporu stále čakajú

Vysoká tarifa však predražuje elektrinu aj bežným ľuďom. Na ich ceny síce dozerá regulátor, no ten v tomto roku odklepol zdraženie elektriny o tri percentá kvôli historickému dlhu voči distribučným spoločnostiam. V minulosti sa hovorilo, že domácnosti, ktoré dávajú príliš veľa z príjmov na energie, sú energeticky chudobné a dostanú od štátu podporu. Napokon sa však riešenie pre ekonomicky zraniteľné skupiny obyvateľstva nenašlo.

Novela zavádza aj takzvaný inštitút lokálneho zdroja. Pôjde o zariadenie s výkonom do 500 kilowattov určené pre výrobu elektriny pre spotrebu na danom mieste. Takáto elektrina bude úplne oslobodená od platenia TPS. Ročne budú môcť byť podporené lokálne zdroje maximálne do výkonu 50 megawattov – napríklad 100 zariadení s výkonom 500 kilowattov.

Zmeniť sa má aj systém podpory pre nových výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov. Tí by mali po novom súťažiť v aukcii. V nej štát vyberie tie zariadenia, ktoré podporí podľa výhodnosti. Privysoké doplatky za zelenú elektrinu by tak mali klesnúť.

Zmena pravidiel bude platiť len pre nové zdroje nad 500 kilowattov. Ostatným by mali doplatky vyplácané z TPS dobehnúť v roku 2025. Následne budú vyrábať už bez podpory. Zdroje do 500 kilowattov budú fungovať podľa doplatku určeného regulátorom ako doteraz.

Vzniknúť by mal aj jednotný výkupca. Podľa predstáv rezortu by malo ísť o obchodníka, ktorý zastreší výkup podporovanej elektriny. Určiť ho má tiež aukcia. Aktuálne výkup zastrešujú tri distribučné firmy. Zúčtovateľom podpory pre obnoviteľné zdroje by po novom mala byť spoločnosť OKTE.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #elektrina