Lykožrút máva českou politikou

Debata o lykožrútovi sa v Česku možno prenesie na poslaneckú pôdu. Piráti chcú iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze pre jeho premnoženie.

14.05.2018 22:51
debata (3)

Piráti chcú iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze českej Snemovne, ktorá by mala zmeniť prístup k lesnému hospodárstvu v Česku pre premnoženie lykožrúta. Uviedli to v súvislosti s odvolaním generálneho riaditeľa Lesov SR Daniela Szóráda. Zosadený bol podľa ministra poľnohospodárstva Jiřího Milka (za ANO) preto, že postupoval nekoncepčne a zanedbal situáciu okolo lykožrúta.

„Bolo to prvýkrát, keď ministerstvo pripustilo, že univerzálnym vinníkom minuloročnej podkôrnikovej kalamity na severe Moravy a v Sliezsku nie je len klimatická zmena,“ uviedol podpredseda snemovne poľnohospodárskeho výboru Radek Holomčík (Piráti). „Ak ministerstvo náhle zmení oficiálnu verziu príbehu, je tu silné podozrenie, že celý čas verejnosti klamalo. To je veľmi závažná situácia,“ dodal.

Na zvolanie mimoriadnej schôdze je potrebná minimálne pätina z 200 poslancov. Piráti, ktorí majú v dolnej komore 22 zástupcov, tak budú potrebovať ešte najmenej 18 poslaneckých podpisov.

Na Lesy ČR mieri v poslednej dobe kritika za to, že zanedbali preventívne opatrenia proti šíreniu lykožrúta, najmä na Morave. Podľa Milka teraz nie je ani dostatok osevného materiálu, aby sa české lesy po lykožrútovej kalamite obnovili. Holomčík je rovnakého názoru, nezabezpečenie sadby označil za veľkú chybu.

Milkovo ministerstvo by podľa poslanca malo vysvetliť, prečo nezasiahlo skôr a ako sa k situácii stavala dozorná rada Lesov ČR. „Ak došlo k zlyhaniu na strane ministerstva, je potrebné vyvodiť personálne dôsledky aj tam,“ dodal Holomčík.

Kalamita lykožrúta sa najmä na východe Česka stále zväčšuje. Ministerstvo ju označuje z hľadiska rozsahu za najväčšiu v novodobej histórii českého lesníctva. Szórád uviedol, že za lykožrútove kalamity môžu hlavne extrémne výkyvy počasia, predovšetkým sucho. Nasadené obranné opatrenia proti lykožrútovi sú podľa Szóráda na hrane toho, čo sa dá zvládnuť.

Pre kalamitu sa menila v poslednej dobe aj lesnícka vyhláška, vďaka ktorej bude môcť štát po novom riešiť kalamitu podľa krízového zákona. Exekutíva pri vyhlásení krízového stavu bude mať väčšie právomoci. Podľa vyhlášky tiež lesníci nebudú musieť prioritne vyhľadávať suché, mŕtve stromy, ktoré už lykožrút opustil, budú musieť ťažiť stromy napadnuté týmto chrobákom, z ktorých ešte nevzlietli. Minister v demisii by však chcel aktualizovať aj ďalšie právne predpisy.

Opozícia prikladá hlavnú vinu za nezvládnutie situácie s kôrovcom ministerstvu. Podľa poslankyne Veroniky Vrecionovej (ODS) je výmena riaditeľa Lesov ČR iba populistickým krokom, podpredseda snemovne poľnohospodárskeho výboru Radek Holomčík (Piráti) označil Szórád za obetného baránka. Uviedol tiež, že minister v demisii by nemal robiť takto razantné kroky.

Agrárny analytik Petr Havel upozornil na to, že kalamita lykožrúta sa postupne pripravovala 20 rokov. Ministerstvo tak podľa neho malo už skôr novelizovať potrebné vyhlášky či zákony.

Niektoré ekologické združenia by radi v lesoch presadili postupy blízke prírode. Expert na lesy z Hnutia Dúha Jaromír Bláha usudzuje, že pre nedostatok vlastných zamestnancov a zdĺhavým tendrom nezvládajú Lesy ČR v čase kalamity zasahovať.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #lykožrút