Plynovod obchádzajúci Rusko oficiálne spustia v júni

Plynovod TANAP, ktorý bude prepravovať plyn z Azerbajdžanu a vedie mimo územia Ruska, oficiálne spustia v júni.

15.05.2018 08:00
debata (40)

Transanatólsky plynovod (Trans-Anatolian-Natural Gas Pipeline, TANAP) uvedú oficiálne do prevádzky 12. júna. V pondelok o tom informoval novinárov šéf tureckého ministerstva energetiky Berat Albajkar.

„Sprevádzkovanie plynovodu je pokračovaním aktívnej energetickej politiky Ankary,“ ministra citovala tlačová agentúra Anadolu. TANAP zvýši význam Turecka ako dôležitej medzinárodnej energetickej križovatky. Toto jeho postavenie v roku 2019 posilní sprevádzkovanie plynovodu Turecký prúd. Rusko už jeho prvú vetvu po turecké hranice dokončilo a práce rýchlym tempom pokračujú aj na druhej línii plynovodu.

Na slávnostnom akte sprevádzkovania diela sa zúčastní turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a azerbajdžanský prezident Ilham Alijev.

lynovod, ktorý obchádza ruské územie, bude z Azerbajdžanu spočiatku prepravovať ročne takmer 16 miliárd kubických metrov (m3) plynu. Z nich je určených 6 miliárd m3 Turecku a zvyšok sa dostane na európsky trh.

V druhej fáze sa jeho kapacita zvýši na 23 miliárd m3. Po realizácii celého projektu dosiahne produktovod ročnú kapacitu 60 miliárd kubických metrov.

Plynovod je dlhý 1805 kilometrov. Jeho budovanie sa začalo v marci 2015 vo východotureckom meste Kars. Prvá informácia o projekte odznela na III. Čiernomorskom energetickom a ekonomickom fóre v Istanbule v novembri 2011. Už nasledujúci mesiac podpísali predstavitelia Turecka a Azerbajdžanu memorandum o porozumení. Založili konzorcium SOCAR, ktoré dostalo za úlohu realizovať projekt a prevádzkovať ho.

Pôvodne sa predpokladalo, že plynovod bude stáť do 11 miliárd USD (9,22 miliardy eur). Konečná cena ešte nie je známa.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Turecko #plynovod TANAP