Dízle nemeckému ministrovi nevoňajú, preferuje bicykle a verejnú dopravu

Minister dopravy Andreas Scheuer vyjadril v utorok v spolkovom parlamente výhrady voči technickému zdokonaľovaniu starších áut s naftovým motorom.

15.05.2018 16:55
debata (4)

Poukázal na to, že plánovaným skvalitnením softvéru miliónov áut s dízlovým motorom, zmenami v dízlových autobusoch, podporou elektromobility a zlepšovaním plynulosti cestnej dopravy sa dosiahol významný pokles zaťažovania ovzdušia škodlivými plynmi. Pretrvávajú však aj naďalej technické, právne a finančne pochybnosti o zlepšovaní ich hardvéru.

V rámci aktuálneho programu Saubere Luft (Čistý vzduch) dá spolková vláda na jeho ciele k dispozícii jednu miliardu eur. Prišlo už 400 námetov na podporu elektromobility a viac ako 100 návrhov na digitalizáciu komunálnych dopravných systémov. Na ne sa poukázalo viac ako 60 miliónov eur. Toto je správny recept, a nie investície do starých áut," konštatoval minister.

Scheuer zdôraznil, že investície do železničnej dopravy, využívania bicyklov a do iných druhov verejnej prímestskej dopravy budú v krajine rásť. Nechceme hanobiť autá, to by bola nesprávna cesta, povedal. Mnoho ľudí je na ne odkázaných. Prijmú sa však stimuly, aby ľudia viac využívali služby železnice a presadali na bicykle. Chceme aj naďalej dobrú mobilitu, dobrú infraštruktúru, ale nijaké zákazy a nijaké príkazy."

V tomto roku má ministerstvo na dopravu a digitalizáciu infraštruktúry k dispozícii 16,8 miliardy eur.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Nemecko