Trhy spozorneli, strašia ich plány talianskej vlády

Náklady Talianska na obsluhu dlhu v stredu vzrástli a hodnota talianskych akcií klesla po odhalení návrhu vládneho programu potenciálnej koalície.

16.05.2018 15:30
debata (2)

Budúca koalícia totiž plánuje požadovať odpustenie dlhu vo výške 250 miliárd eur, opätovne prerokovať príspevky Talianska do rozpočtu Európskej únie a vytvoriť procedúry, ktoré krajinám umožnia opustiť eurozónu.

Talianske protisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S) a pravicovo-populistická strana Liga Severu (LN) majú v pláne požiadať Európsku centrálnu banku (ECB) o odpustenie 250-miliardového dlhu, podľa webovej stránky Huffington Post Italia.

Ďalším návrhom, ktorý spustil alarm na finančných trhoch, je vytvorenie „ekonomických a právnych procedúr, ktoré členským štátom umožnia opustiť menovú úniu“.

Správa vystrašila trhy, aj keď ekonomický hovorca Ligy uviedol, že zrušenie dlhu nebolo nikdy v oficiálnom návrhu vládneho programu.

Talianske dlhopisy a akcie v stredu zareagovali na vývoj v krajine, a dokonca aj euro, ktoré počas dopoludnia odolávalo, nakoniec podľahlo tlaku.

Výnos z 10-ročných talianskych dlhopisov vyskočil takmer o 10 bázických bodov na dvojmesačné maximum 2,04 %. Toto je jeho najväčší denný nárast od júla 2017.

A rozdiel vo výnosoch 10-ročných talianskych oproti referenčným nemeckým dlhopisom sa zvýšil na 142 bázických bodov. Toto rozpätie, čo je veľmi sledovaný ukazovateľ relatívneho rizika, bolo v utorok (15.5.) 129 bázických bo­dov.

Správa o plánoch potenciálnej koalície posunula tiež náklady na poistenie dlhu Talianska, a to v prípade päťročného dlhu na 102 bázických bodov, čo je najvyššia úroveň od konca marca.

Výnosy talianskych dvojročných dlhopisov medzitým vyskočili na 0,038 %, pričom prvýkrát od mája 2017 prekročili nulovú hranicu.

Líder Ligy Matteo Salvini v stredu povedal, že ho rast výnosov z dlhopisov nezastrašil. Talianske trhy však také pokojné nie sú.

Talianske akcie FTMIB klesli o 1,8 %, čo je najväčší jednodňový pokles od všeobecných volieb v marci. Celoeurópsky STOXX 600 stagnoval.

Akcie talianskych bánk, považované za ukazovateľ politického rizika v krajine pre veľký objem štátnych dlhopisov v ich portfóliu, sa tiež znížili. Príslušný akciový index tohto odvetvia FTIT8300 sa prepadol o 2,9 % a smeruje k najhoršiemu dňu za päť mesiacov.

Hodnota akcií dvoch najväčších poskytovateľoch úverov UniCredit a Intesa Sanpaolo sa znížila o približne 3 %.

Euro, ktoré dopoludnia odolávalo vplyvu správ z Talianska, nakoniec zamierilo nadol a popoludní kleslo o 0,4 % na 1,17850 USD/EUR. Jeho kurz oproti doláru sa prvýkrát od decembra dostal pod hranicu 1,18 USD/EUR.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko