Taliani mávajú eurom, posunuli ho pod 1,18 USD

Euro v stredu prvýkrát v tomto roku kleslo voči americkému doláru pod 1,18 USD. Jednotnú európsku menu tlačia nadol správy, že budúca talianska vláda by mohla požiadať Európsku centrálnu banku (ECB) o odpustenie dlhov.

16.05.2018 23:54
debata (4)

Dolárový index potom ku košu mien vystúpil na najvyššiu hodnotu za päť mesiacov. Doláru okrem politickej neistoty v Európe pomáha tiež priaznivá americká štatistika z posledných dní.

Euro počas stredy zostúpilo až na 1,1783 USD, najnižšie od decembra. Reagovalo tak na správy, že talianske Hnutie piatich hviezd a protiimigračná a euroskeptická strana Liga plánujú požiadať ECB o odpustenie dlhov Talianska v objeme 250 miliárd eur. Hnutie piatich hviezd teraz s Ligou rokuje o vytvorení koaličnej vlády.

Okolo 18:25 SELČ euro voči doláru odpisovalo 0,4 percenta na 1,1792 USD a k japonskému jenu strácalo 0,5 percenta na 129,91 JPY.

„K oslabeniu eura k doláru prispeli správy z Talianska,“ uviedol analytik Alvin Tan zo spoločnosti Société Générale. „Akonáhle bude talianska vláda vytvorená, bude sa trh zaujímať o podrobnosti rozpočtovej politiky. Budú sa ale skutočne usilovať o taký odpis dlhov u ECB? To je jeden veľký otáznik,“ dodal.

Dolárový index, ktorý vyjadruje hodnotu dolára ku košu šiestich hlavných svetových mien, popoludní pridával 0,2 percenta na 93,43 bodu. Počas dňa vzrástol až na 93,632 bodu, najvyššie od 19. decembra. Tento mesiac už dolárový index posilnil o 1,6 percenta, okrem iného vďaka predpokladu, že americká centrálna banka (Fed) bude pokračovať v rýchlejšej normalizácii menovej politiky ako ďalšie významné centrálne banky vo svete.

Dolár ťaží aj z rastu výnosov dlhopisov vlády Spojených štátov, ktorý je dôsledkom vyhliadok na ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb v USA. V utorok sa výnosy desaťročných dlhopisov americkej vlády vyšplhali na zhruba sedemročné maximum 3,095 percenta.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #eurozóna