Trump odkázal Číňanom a Európanom, že sú v obchode s USA rozmaznaní

Čína a Európska únia si zvykli od Spojených štátov v rámci obchodných vzťahov vždy dostať všetko, čo chcú. Vyhlásil to vo štvrtok americký prezident Donald Trump, ktorý oboch zásadných obchodných partnerov USA označil za "veľmi rozmaznaných". Súčasné obchodné rozhovory medzi americkými a čínskymi predstaviteľmi vo Washingtone podľa neho ťažko prinesú uspokojivý výsledok, uviedla agentúra Reuters.

18.05.2018 00:24 , aktualizované: 06:00
debata (22)

„Pochybujem o tom, pretože Čína sa stala veľmi rozmaznanou. Európska únia sa stala veľmi rozmaznanou. Ďalšie krajiny sa stali veľmi rozmaznaným, pretože vždy dostanú sto percent všetkého, čo chcú od Spojených štátoch. Ale my nemôžeme dopustiť, aby sa to dialo naďalej,“ povedal Trump novinárom v Oválnej pracovni Bieleho domu v čase prebiehajúcich americko-čínskych obchodných rokovaní na vysokej úrovni.

USA majú s Čínou podľa oficiálnych amerických údajov deficit obchodnej bilancie viac ako 375 miliárd dolárov, v mínuse sú podľa štvrtkového vyjadrenia Trumpa aj v obchodovaní s EÚ. Šéf Bieleho domu, ktorý dlhodobo používa ostré slová na adresu Číny pre obchodnú bilanciu aj krádežie duševného vlastníctva, nedávno pohrozil zavedením ciel na stovky druhov čínskeho tovaru v hodnote viac ako 150 miliárd dolárov ročne. Peking už predstavil svoje plány na odvetné opatrenia a na finančných trhoch panujú obavy, že spor medzi týmito dvoma najväčšími ekonomikami sveta prerastie v obchodnú vojnu.

Krajiny EÚ od Washingtonu dostali dočasnú výnimku zo zavedených ciel na dovoz ocele a hliníka do USA, ktoré sa Číny týkajú.

Trump reagoval na Tuskovu kritiku o spoľahlivosti

Trump reagoval na kritiku zo strany predsedu Európskej rady Donalda Tuska o tom, že je nespoľahlivým partnerom. Novinárom v Bielom dome povedal, že Európska únia je „hrozná“ voči USA ohľadom obchodu a že mu „môžu akokoľvek nadávať“. Informovala o tom agentúra AP.

Počas stretnutia s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom sa venoval otázke reportéra o nedávnom Tuskovom výroku, že s ohľadom na posledné rozhodnutia prezidenta USA „by si niekto dokonca mohol pomyslieť: Kto potrebuje nepriateľov, keď už máme takýchto priateľov?“. Tusk sa tiež vyjadril v zmysle, že vďaka Trumpovi si Európa uvedomila, že si musí pomôcť sama.

„Stratili sme 151 miliárd dolárov obchodovaním s Európskou úniou. Takže mi môžu akokoľvek nadávať a ja keby som bol na ich mieste, tiež by som si nadával, pretože toto sa už diať dlhšie nebude,“ uviedol Trump. Dodal, že Tuska a predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera pozná veľmi dobre a novinárom povedal: „Pozdravte Jeana Clauda.“

Európska únia má nevyriešené problémy s americkou vládou, ktorá odstúpila od jadrovej dohody s Iránom a 28-člennému bloku sa vyhráža uvalením vysokých ciel na dovoz európskej ocele a hliníka.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Čína #USA #Donald Trump #obchodná vojna