Francúzi zabránili útoku s použitím ricínu alebo výbušnín

Francúzsky minister vnútra Gérard Collomb v piatok informoval, že bezpečnostným službám vo Francúzsku sa podarilo zabrániť atentátu, pri ktorom mal byť použitý silný jed - ricín alebo výbušnina.

18.05.2018 10:07
debata (4)

Collomb v rozhovore pre televíziu BFMTV spresnil, že v súvislosti s prípravami útoku boli zadržaní dvaja bratia egyptského pôvodu. Minister však neuviedol, akú štátnu príslušnosť majú podozriví, ani bližšie podrobnosti o tom, kedy a kde boli zadržaní. Agentúra AP dodala, že muži vlastnili návody, ako vyrobiť jedovatú látku s použitím ricínu.

Podľa Collomba francúzske bezpečnostné zložky monitorujú sociálne siete. Zadržaní komunikovali prostredníctvom šifrovanej komunikačnej aplikácie Telegram, kde „sme ich dokázali odhaliť a následne zadržať a zmariť tak ich prípravy na atentát“.

Oznámenie o prekazení príprav na tento útok sa objavilo týždeň po útoku nožom v Paríži, pri ktorom 20-ročný džihádista čečenského pôvodu zabil jedného muža a zranil ďalších päť osôb.

Ricín je bielkovinový toxín, fungujúci ako tzv. bunkový jed. Prechádza cez bunkové membrány, inhibuje produkciu niektorých základných bielkovín a v dôsledku spôsobuje odumieranie buniek. Získava sa zo semien ricínu obyčajného.

Ricín je považovaný za najsilnejší jed v prírode, keďže je 6000-krát jedovatejší ako kyanid. Na otravu ricínom zomrel svojho času napr. bulharský spisovateľ a novinár Georgi Markov, ktorý emigroval do zahraničia. V roku 2013 sa stopy ricínu objavili v listoch adresovaných vtedajšiemu prezidentovi USA Barackovi Obamovi.

Otrava ricínom sa prejavuje najprv mierne a symptómy sa podobajú na chrípku. Neskôr sa objavia bolesti hlavy, pálenie v ústach, zvracanie, hnačka, črevná kolika a vnútorné krvácanie. Smrť nastáva v dôsledku poškodenia pečene, obličiek a sleziny.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko