Budúce vládne strany odmietajú predaj Monte dei Paschi, cena akcií klesá

Cena akcií talianskej banky Monte dei Paschi di Siena pokračovala v poklese aj v piatok po tom, ako vo štvrtok klesla takmer o desatinu.

18.05.2018 12:43
debata

Dôvodom sú najnovšie vyhlásenia zástupcov ultrapravicovej strany Liga Severu, ktorá by spolu s populistickým Hnutím piatich hviezd mala vytvoriť vládu. Tie naznačili radikálnu zmenu kurzu zachraňovanej talianskej banky.

Po začatí obchodovania na burze v Miláne klesla cena akcií Monte dei Paschi di Siena o vyše 3 % na 2,935 eura. Vo štvrtok bolo obchodovanie s akciami banky niekoľkokrát pozastavené a cena jej akcií nakoniec zaznamenala pokles zhruba o 9 %.

Hovorca Ligy Severu Claudio Borghi vo štvrtok uviedol, že vedenie Monte dei Paschi di Siena, ktorú pred krachom zachránila finančná injekcia štátu, by bolo potrebné vymeniť a plány na jej privatizáciu zrušiť. To viedlo k otrasom na trhoch, Borghi však situáciu príliš dramaticky nevníma.

„Čo by som mal ľutovať?“ zareagoval v rozhovore pre piatkové vydanie denníka La Stampa na otázku novinára, či neľutuje, že svojimi slovami spôsobil turbulencie na trhu. „Čo sa týka Monte, vždy som sa takto vyjadroval,“ dodal a potvrdil, že privatizáciu banky si Liga Severu neželá.

„V Bruseli budeme chcieť tento plán opätovne prerokovať,“ povedal Borghi, pričom výmenu súčasného šéfa banky Marca Mirelliho považuje „za takmer samozrejmú vec“. Ako dôvod uviedol, že „Mirelliho vybrala vláda, ktorá je v súčasnosti na odchode“.

Po záchrane najstaršej banky sveta talianske ministerstvo financií prevzalo minulý rok v inštitúcii takmer 70-% podiel. Európska komisia s pomocou banke súhlasila, ale pod podmienkou, že banka sa neskôr predá.

Podľa odchádzajúceho ministra hospodárstva Piera Carla Padoana sú Borghiho vyhlásenia „veľmi vážne“. Zároveň pripomenul, že len pred pár dňami banka oznámila návrat k zisku.

Monte dei Paschi di Siena koncom minulého týždňa uviedla, že za 1. kvartál dosiahla čistý zisk 188 miliónov eur. V 1. štvrťroku minulého roka vykázala stratu 169 miliónov eur a celý minulý rok ukončila stratou na úrovni 3,5 miliardy eur.

Výsledky za 1. kvartál sa vtedy pozitívne odrazili na vývoji ceny akcií. Po ich zverejnení 11. mája cena akcií banky vyskočila o 10 %.

K obratu vo výsledkoch prispel najmä výrazný pokles rezerv na krytie úverových strát. Tie v 1. štvrťroku tohto roka dosiahli 137 miliónov eur, čo je menej než polovica z ich hodnoty v prvých troch mesiacoch minulého roka. Veľkou mierou výsledky podporila aj redukcia nákladov. Prevádzkové náklady Monte dei Paschi di Siena klesli medziročne o 9 % a medzikvartálne zhruba o 12 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #banky #Monte dei Paschi di Siena