Altmaier: USA chcú predávať Európe plyn, preto sú proti Nord Streamu 2

Nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier varoval Spojené štáty pred tvrdým presadzovaním si agendy "Amerika na prvom mieste," čo je podľa neho aj hlavným dôvodom úsilia USA zablokovať výstavbu plynovodu Severný prúd 2.

18.05.2018 14:17
debata (102)

Ten má prepravovať plyn z Ruska do Nemecka popod Baltské more, čím obíde Ukrajinu. Altmaier obvinil Washington, že za snahou zablokovať realizáciu plynovodu je v skutočnosti záujem zvýšiť predaj vlastného plynu z bridlíc do Európy.

USA výstavbu odmietajú s tým, že plynovod poškodí Ukrajinu, ktorá tak príde o veľký objem financií z tranzitných poplatkov a zvýši vplyv Moskvy na krajiny, ktoré sú od dodávok z Ruska závislé. Navyše, projekt je podľa nich aj bezpečnostným rizikom.

Nemecký minister však plynovod, s výstavbou ktorého nesúhlasia ani mnohé krajiny strednej a východnej Európy, obhajuje. Čo sa týka Ukrajiny a straty príjmov, krátko pred piatkovou schôdzkou nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a ruského prezidenta Vladimira Putina v čiernomorskom letovisku Soči Altmaier uviedol, že Európska únia by mala zabezpečiť, aby Ukrajina o tranzitné poplatky neprišla ani po výstavbe plynovodu Severný prúd 2.

Obvinil však Washington, že projekt plynovodu chce zablokovať len preto, aby si tak USA zabezpečili zvýšenie vývozu bridlicového plynu. „Hľadajú si trhy, čo sa dá pochopiť,“ povedal Altmaier. „Tento plyn je však omnoho drahší než plyn dopravený cez plynovod, takže blokovanie Severného prúdu 2 export automaticky negarantuje,“ do­dal.

Podľa Altmaiera Európa bude reagovať na pokusy USA presadiť si vlastné ekonomické záujmy nad záujmy svojich partnerov. „USA sú naši priatelia a partneri a my máme záujem na obhajovaní spoločných hodnôt. Ale ak budú pretláčať vlastné ekonomické záujmy na úkor záujmov ostatných, mali by sa pripraviť na to, že Európa si zadefinuje vlastné záujmy a bude za ne bojovať,“ dodal Altmaier.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #USA #plyn #Nord Stream