V Číne príbúdajú firmy, ktoré nie sú schopné splácať dlhopisy

V Číne narastá počet firiem, ktoré nie sú schopné splácať svoje dlhopisy. Jedným z hlavných dôvodov sú zásahy úradov proti nadmernému požičiavaniu a nepriehľadnosť sektoru tieňového bankovníctva.

18.05.2018 18:01
debata (1)

Tento rok nesplatilo svoje dlhy už deväť čínskych firiem, z toho osem súkromných. Celková hodnota nesplatenej sumy sa medziročne zvýšila o 32 percent, uviedol s odvolaním sa na údaje banky Standard Chartered ekonomický denník Financial Times.

Analytik banky Standard Chartered Jeffrey Zhang varoval pred ďalšími problémami so splácaním v súkromnom sektore. Kvôli tlaku regulačných orgánov na obmedzenie financovania investícií prostredníctvom úverov je teraz pre firmy ťažké svoje dlhy refinancovať. Investori sú tiež čím ďalej vyberavejší v tom, komu požičajú.

MMezinárodná ratingová agentúra Moody's upozornila, že v najbližších dvoch rokoch bude na refinancovanie splatných dlhov potrebná „značná suma“. Len v budúcom roku majú byť splatené firemné dlhopisy za tri bilióny jüanov.

Čína sa zamerala na takzvané tieňové bankovníctvo, čo je forma pôžičiek poskytovaných mimo regulovaný bankový sektor. Moody's odhaduje, že objem aktív v tieňovom bankovníctve vlani vzrástol o 1,1 bilióna jüanov, čo je v porovnaní s čiastkou 11,2 bilióna jüanov v predchádzajúcom roku nárast asi o desať percent.

Neistota nad splatením dlhopisov sa najnovšie vznáša nad spoločnosťou CEFC Shanghai International. Tá je súčasťou konglomerátu CEFC China Energy, ktorý prostredníctvom spoločnosti CEFC Europe podniká aj v Európe.

Kampaň čínskej vlády za obmedzenie rastu dlhu a zníženie finančných rizík vytvorila problémy s refinancovaním dlhu hlavne pre slabších dlžníkov. Sú medzi nimi pritom aj miestne samosprávy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Čína