Jednotlivé ulice môžu nemecké mestá zavrieť pre dízle okamžite

Nemecký Spolkový správny súd v piatok spresnil pravidlá zákazu vjazdu naftových vozidiel do miest.

19.05.2018 08:56
debata (1)

Rozlišuje medzi jednotlivými ulicami, kde ho mestá môžu vyhlásiť okamžite, a zavádzaním celých zakázaných zón, ku ktorému majú pristupovať postupne podľa veku vozidla a množstvo ním vypúšťaných škodlivín, cituje zo súdneho rozhodnutia agentúra DPA. Čistota ovzdušia sa síce v spolkovej republike postupne zlepšuje, približne 70 nemeckých miest ale stále ešte prekračuje povolené európske maximálne koncentrácie NO2.

Ako prvý by k zátarase dvoch hlavných ulíc mohol ešte tento mesiac prikročiť severonemecký Hamburg. Nasledovať by mal Mníchov a Stuttgart. Možné zákazy od roku 2019 zvažuje aj Berlín. Že také zákazy sú právne prípustné, rozhodol Spolkový správny súd v Lipsku už pred tromi mesiacmi. Teraz k nemu vydal tridsdaťstranové písomné zdôvodnenie.

„Takáto obmedzenia čo do intenzity neprekračujú iné zákazy umožňované cestným zákonom, s ktorými musia motoristi vždy počítať a prijať ich,“ uviedol súd.

Zákaz je ďalšou ranou pre automobilový sektor vo vlasti najväčších výrobcov áut na svete a nepríjemnosť pre kabinet kancelárky Angely Merkelovej, často kritizovaný za svoje tesné väzby na automobilový priemysel.

V spolkovej republike je registrovaných približne 15 miliónov osobných naftových vozidiel. Len 2,7 milióna z nich spĺňa najnovšie európske emisné štandardy Euro 6. Pozorovatelia očakávajú, že rozsudok bude mať dopad aj na ďalšie štáty, vrátane Česka či Slovenska, kam môže smerovať množstvo starších naftových áut z Nemecka, ktoré teraz zrejme výrazne stratia na cene.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #diesel