Rusko cez Nord Stream 2 exportuje svoj ekonomický systém, varujú USA

Nebezpečenstvom plynovodu Nord Stream 2 je, že Rusko nechce prostredníctvom neho exportovať len svoj plyn, ale aj ekonomický systém. Na konferencii GLOBSEC 2018 to novinárom povedala expertka na energetiku z amerického ministerstva zahraničných vecí Sandra Oudkirková.

19.05.2018 14:44
debata (110)

„Okrem infraštruktúry buduje aj oligarchické praktiky,“ povedala Američanka o pripravovanej výstavbe plynovodu, ktorý má prepojiť Rusko a Nemecko cez Baltické more.

„Európa je pre nás nenahraditeľným partnerom. Preto je v našom národnom záujme, aby bola taká slobodná a prosperujúca, ako sa len dá. Energetickú bezpečnosť vnímame ako základ pre to, aby Európa mohla ekonomicky rásť,“ uviedla jeden z dôvodov, prečo sa USA zaujímajú o európsky ropovod. Energetická bezpečnosť je podľa nej obzvlášť dôležitá pri niektorých štátoch východnej Európy, ktoré sa chcú oslobodiť od závislosti na Rusku z historických dôvodov.

Oudkirková nesúhlasí s tým, že by americká administratíva kritizovala Nord Stream 2 pre svoje ekonomické záujmy. Pripomenula, že USA boli aj proti výstavbe plynovodu Nord Stream 1, napriek tomu, že vtedy ešte neboli vývozcom plynu. „Je to jednoducho geopoliticky zlá voľba. Napríklad pre dopad, aký by to malo na Ukrajinu,“ povedala. Nord Stream 2 je podľa nej mrhaním zdrojov, pretože neprináša na trh nový plyn, len sa snaží obísť Ukrajinu.

Ďalším dôvodom, prečo je Nord Stream 2 podľa Američanov zlé rozhodnutie, je, že spomalí európske snahy nebyť závislými od jedného dodávateľa. To, že Nord Stream 2 nie je ekonomický projekt, podľa nej dokazujú aj snahy stavať ho skôr, ako bude mať všetky povolenia. „Snažia sa vytvoriť dojem, že projekt sa nedá zastaviť,“ poznamenala. Americká administratíva však verí, že sa to dá a malo by sa to spraviť.

„Na úrovni členských štátov aj európskych inštitúcií by sa mal použiť každý legálny nástroj, aby sa projekt zastavil alebo oneskoril,“ myslí si. Európa má podľa nej viacero možností – európsku smernicu o plyne, súdne spory, nevydávanie povolení a ďalšie. „Naším cieľom je, aby sa Nord Stream 2 neuskutočnil, lebo si Európa uvedomí, že to nie je v jej záujme,“ uzavrela.

Dokončením Nord Streamu 2 sa zdvojnásobí ročná kapacita už existujúceho plynovodu Nord Stream, ktorým Rusko prepravuje 55 miliárd kubických metrov suroviny. Nord Stream 2 by mali realizátori projektu odovzdať do užívania na sklonku roku 2019.

Fínske úrady začiatkom apríla 2018 schválili všetky dokumenty, ktoré umožnia položiť potrubie plynovodu Severný prúd 2 vo fínskych výsostných vodách. Na konci marca výstavbu plynovodu schválilo aj Nemecko. Ešte sa čaká na rozhodnutie Švédska a Dánska.

110 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #plyn #Nord Stream