Paríž je znepokojený Talianskom, môže ohroziť stabilitu eurozóny

Stabilita eurozóny môže byť ohrozená, ak budúca talianska vláda nesplní záväzky v otázke verejného dlhu, rozpočtového deficitu a sanácie bánk. V Paríži to v nedeľu vyhlásil francúzsky minister hospodárstva Bruno Le Maire. Všetci si podľa neho musia uvedomiť, že budúcnosť Talianskoaje spojená s Európou a jej pravidlami, ktoré treba rešpektovať.

20.05.2018 13:35
debata (8)

Le Maire reagoval na konečnú verziu koaličnej zmluvy medzi talianskym protestným Hnutím piatich hviezd a protiimigračnou Ligou. Obe antisystémové strany sa v nej odvracajú od úsporných opatrení, ktorá od Talianska vyžaduje Európska únie, aj keď zmienka o odchode z eurozóny v zmluve nie je.

„Vláda sa pokúsi znížiť verejný dlh, nie prostredníctvom príjmov z daní a pomocou úsporných opatrení – politík, ktoré sa neosvedčili – ale skôr oživením vnútorného dopytu,“ uvádza podľa talianskych médií text koaličnej zmluvy. Obe strany chcú „revidovať s partnerskými štátmi rámec správy európskych ekonomických záležitostí, okrem iného menovú politiku, Pakt stability a rastu a finančný fiškálny dohovor“.

Podľa francúzskeho ministra musia „všetci v Taliansku chápať, že budúcnosť krajiny je v Európe a nikde inde. A spolupatričnosť s Európou vyžaduje rešpekt voči pravidlám“. Záväzky, ktoré Taliansko prijalo, sa podľa ministra vzťahujú na všetky talianskej vlády. Dlhodobé plnenie záväzkov zaisťuje stabilitu všetkých, povedal minister.

Podľa agentúry AFP plánujú šéfovia talianskych koaličných strán Luigi Di Maio and Matteo Salvini predložiť koaličnú zmluvu prezidentovi Sergiu Mattarello v pondelok. Svoju vládu chcú zostaviť budúci týždeň.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Francúzsko #eurozóna