Mnuchin: Obchodná vojna medzi USA a Čínou sa odkladá

Spojené štáty a Čína sa dohodli, že zatiaľ nenaplnia svoje hrozby uvalenia nových ciel na vzájomnú obchodnú výmenu. Uviedol to v nedeľu americký minister financií Steven Mnuchin. "Obchodnú vojnu odkladáme," vyhlásil v rozhovore s televíznou stanicou Fox.

20.05.2018 20:52
debata (13)

Americký prezident Donald Trump nedávno pohrozil, že zavedie clá na dovoz čínskeho tovaru do USA v hodnote až 150 miliárd dolárov ročne. Peking následne varoval, že je pripravený podniknúť odvetné opatrenia zahŕňajúce clá na množstvo amerických produktov. To vyvolalo obavy, že spory prerastú v obchodnú vojnu medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta.

Obe krajiny však už v sobotu oznámili, že sa dohodli na opatreniach na zníženie deficitu USA v obchodovaní s Čínou. Tá by podľa dohody mala nakupovať viac amerického tovaru, najmä poľnohospodárskych a energetických produktov. Mnuchin v nedeľu navyše uviedol, že Čína u veľa produktov sľúbila zníženie ciel.

Mnuchin uviedol, že americký vývoz poľnohospodárskych výrobkov do Číny by mal už v tomto roku vďaka dohode stúpnuť o 35 až 40 percent. Dodávky energetických produktov by sa potom podľa neho mohli počas najbližších troch až piatich rokov zdvojnásobiť.

Mnuchin tiež vyhlásil, že Čína u mnohých produktov sľúbila zníženie ciel. Neposkytol však ďalšie podrobnosti. Čínu podľa Mnuchina čoskoro navštívi americký minister obchodu Wilbur Ross.

Trump urobil zo zníženia deficitu v obchodovaní s Čínou jeden z kľúčových bodov svojej predvolebnej kampane. Hrozbou zavedenia nových ciel sa americký prezident snaží prinútiť Peking na ukončenie údajných krádeží amerického duševného vlastníctva, píše server BBC.

Trumpová administratíva sa usiluje o zníženie ročného deficitu Spojených štátov v obchodovaní s Čínou o 200 miliárd dolárov. Peking sa ale v sobotňajšom vyhlásení nezaväzuje k redukcii deficitu o nejakú konkrétnu sumu. V minulom roku sa americký deficit zvýšil o osem percent na rekordných 375 miliárd dolárov.

Analytici považujú za vysoko nepravdepodobné, že by Čína niekedy súhlasila so stanovením konkrétnej sumy, o ktorú by sa mal americký deficit znížiť. Najnovšie obchodné rozhovory medzi USA a Čínou podľa nich však priniesli pokles napätia vo vzťahoch medzi oboma krajinami.

„Zdá sa, že Trumpova administratíva sa usiluje o prinajmenšom dočasný mier s Čínou, aby tak zabezpečila hladký štart júnového summitu Kim-Trump,“ uviedol ekonóm Eswar Prasad z Cornellovej univerzity s odkazom na Trumpová plánované stretnutie sa severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna