Ochrániť európske firmy pred sankciami USA pre Irán nebude možné

Nemecká vláda pomôže nemeckým spoločnostiam, ktoré obchodujú s Iránom, nemôže ich ale úplne chrániť pred dopadom sankciám Spojených štátov, ktoré jednostranne vypovedali medzinárodnú jadrovú dohodu s Teheránom. V rozhovore pre denník Passauer Neue Presse to vyhlásil nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier.

22.05.2018 08:41
debata (9)

USA sa chystajú na Irán uvaliť sankcie, čo bude mať následky aj pre európske firmy, ktoré sú v Iráne aktívne. Únijní činitelia tvrdia, že neexistuje jednoduchá možnosť, ako firmy či banky sídliace v EÚ pred dopadom amerických odvetných opatrení chrániť. Rovnaký názor má aj Altmaier.

„Pomôžeme tam, kde budeme môcť. Možnosť, ako úplne odvrátiť následky tohto jednostranného (amerického) kroku, ale nie je,“ povedal nemecký minister hospodárstva.

Európska únia chce aj po rozhodnutí USA dohodu s Iránom dodržiavať, ak tak bude robiť aj Teherán. Šéfka únijnej diplomacie Federica Mogheriniová v pondelok vyhlásila, že dohoda síce nerieši všetky sporné otázky súvisiace s Teheránom, žiadnu inú alternatívu ale dohoda nemá.

Nemecký minister zahraničia Heiko Maas v pondelok uviedol, že odcestuje do Washingtonu, aby tu so svojím americkým kolegom Mikeom Pompeom rokoval o pozícii USA k medzinárodnej dohode s Iránom.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #Irán #iránska jadrová dohoda