Palivá na pumpách zdraželi. Ropa láme rekordy

Vodiči čoraz viac doplácajú na drahú ropu. Tá na svetových trhoch prekonala hranicu 80 dolárov za barel, čo je najviac za posledné štyri roky. Aj keď analytici odhadujú, že ceny ropy nateraz dosiahli svoj vrchol a môžu klesnúť, motoristi sa z toho zatiaľ tešiť nemôžu. Ďalšiu vlnu zdražovania palív môže priniesť oproti euru silný dolár - mena, za ktorú sa ropa obchoduje.

23.05.2018 07:00
benzín, pumpa, tankovanie, nafta Foto:
Vyššie ceny ropy automaticky zdvíhajú ceny pohonných hmôt a spôsobujú drahšiu prepravu tovarov.
debata (120)

Kým ropa zdražela pre situáciu okolo Iránu, euro oproti doláru dopláca na politické riziká súvisiace s novou talianskou vládou. Aj preto sa priemerná cena 95-oktánového benzínu na Slovensku už šplhá k úrovni 1,38 eura za liter. Ešte v polovici marca bola cena podľa Štatistického úradu SR 1,30 eura a takto pred rokom motoristi za najpredávanejší benzín platili 1,27 eura. Nafta stojí aktuálne takmer 1,25 eura za liter a za posledné dva mesiace cena stúpla o deväť centov. Barel ropy stál pred rokom 51 dolárov a dnes je cena o polovicu vyššia. Na cenách palív sa to adekvátne neprejavilo len preto, že väčšina zo sumy, ktorú vodič na pumpe zaplatí, putuje vo forme daní do štátnej kasy.

„Aktuálne sme svedkami pomerne prudkého oslabovania eura oproti americkému doláru. Udržanie tohto trendu zdvihne ceny pohonných hmôt nielen na Slovensku, ale aj v celej Európskej únií. Stane sa tak napriek tomu, že cena samotnej ropy už pravdepodobne dosiahla svoj vrchol a nebude ďalej rásť,“ povedal Ronald Ižip, analytik spoločnosti Trim Broker. Len za posledné tri mesiace sa oslabila spoločná európska mena oproti americkému doláru o 5,26 percenta.

Aktuálne posilňovanie americkej meny spôsobilo od začiatku roka až 33-percentné zdražovanie ropy v Turecku. Po prepočítaní na lokálne meny o 24 percent stúpli ceny v Indii a o 22 percent v Indonézii. Po tom, čo vznikajúca talianska vláda navrhla škrtnutie štátneho dlhu vo výške 250 miliárd eur, začalo sa oproti americkému doláru oslabovať aj euro. Ešte minulý týždeň v pondelok sa jedno euro na finančných trhoch dalo vymeniť za 1,2 dolára a včera už len za 1,175 amerického dolára. Euro oproti doláru stráca aj preto, že v USA sa dvíhajú úrokové sadzby, čo láka investorov. Naopak, v EÚ sú úroky stále nízke, keďže Európska centrálna banka sa snaží ešte viac rozbehnúť ekonomiku aj napriek inflačným rizikám.

Ceny ropy v máji 2018. Foto: Pravda
Ceny ropy, máj 2018 Ceny ropy v máji 2018.

Situáciu eskalovali aj kroky Trumpa

Pri samotnej rope už analytici nepočítajú s ďalším prudkým rastom ceny. Cena jedného barelu ropy Brent minulý týždeň prekonala hranicu 80 dolárov. Následne začala klesať a v pondelok sa na svetových trhoch chvíľu predávala aj za 78 dolárov. „Celkovo sa zdá, že ropa sa bude držať v teritóriu 71 až 82 dolárov za barel,“ odhadol budúci vývoj komoditný stratég Saxo Bank Ole Hansen. Aj čoraz viac veľkých burzových hráčov prestalo počítať s ďalším rastom ceny čierneho zlata a postupne začalo vyberať svoje zisky. "Budúci vývoj je však do veľkej miery nepredvídateľný, pretože cenu ovplyvňujú viaceré politické zásahy a geografické riziká,“ dodal Hansen.

Z veľkých hráčov na zdražovanie ropy najviac tlačí Saudská Arábia, ktorá optimálnu cenu ropy vidí v rozpätí od 80 do 100 dolárov. Otázne je, či o výhodách drahej ropy presvedčí aj ostatných členov kartelu OPEC, ktorých stretnutie vo Viedni je naplánované na 22. až 23. júna. Ďalší vplyvný člen Irán vidí optimálnu cenu na 60 dolároch.

Príliš vysoké ceny čierneho zlata totiž môžu opäť vo veľkom naštartovať amerických ťažiarov. Práve ich nové technológie umožňujúce získavanie ropy z pieskových bridlíc spôsobili pred desiatimi rokmi nečakane prudký pád cien. V lete roku 2008 sa barel ropy predával za takmer 140 dolárov a o rok neskôr už len za 46 dolárov. Rovnako prudký pád sa môže zopakovať aj v súčasnosti v prípade, ak to OPEC opäť prestrelí s umelým zvyšovaním cien. Členovia kartelu OPEC sa dohodli, že do konca roka 2018 znížia svoju produkciu o 1,8 milióna barelov denne, čo predstavuje dve percentá svetovej ponuky. Tento plán sa kartelu podarilo viac-menej naplniť a o ďalšom postupe budú členovia kartelu OPEC diskutovať vo Viedni.

Ceny ropy smerom nahor tiež tlačí súčasná zahraničná politika amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Odstúpenie USA od jadrovej dohody s Iránom vohnalo do investorského sveta strašiaka, že kvôli sankciám na vývoz iránskej ropy vznikne nedostatok suroviny na trhoch. Rope ani trochu nepomohli tiež nepokoje v pásme Gazy kvôli sťahovaniu americkej ambasády do Jeruzalema. I za tým všetkým hľadajme Trumpovu administratívu,“ povedal Jiří Cihlář, analytik spoločnosti Next Finance. V treťom štvrťroku 2018 americkými sankciami spôsobené obmedzenie ťažby iránskej ropy zníži svetové zásoby ropy o 200-tisíc až 700-tisíc barelov za deň.

Ropy bude dosť, znie od šejkov

Irán je aktuálne tretím najväčším producentom ropy v rámci kartelu OPEC a jeho najväčším zákazníkom je Čína. Sankciami obmedzená iránska ťažba čierneho zlata spôsobí to, že ázijská veľmoc bude musieť viac nakupovať od iných producentov a zvýšený dopyt následne povedie k vyšším cenám ropy. Na druhej strane spôsobený výpadok dokážu iní členovia OPEC-u vykryť zrušením dohodnutého obmedzenia ťažby. „Nerobte si starosti s dodávkami ropy,“ povedal pre tlačovú agentúru Reuters minister energetiky Spojených arabských emirátov (SAE) Suhail bin Mohammed al-Mazroui.

Na vyššie ceny čierneho zlata tlačí aj prichádzajúca letná motoristická sezóna, ktorá je vždy sprevádzaná vyššou spotrebou pohonných hmôt. „Za vysokými cenami ropy je aj blížiaci sa koniec súčasného ekonomického cyklu. Keďže súčasný hospodársky rast pomaly končí, výnosy na akciách stagnujú a špekulanti začínajú voľné peniaze presúvať do komodít,“ uviedol Ižip. Cena americkej ropy za posledné tri mesiace stúpla o 17,64 percenta. Zároveň posledný mesiac začína čoraz viac veľkých burzových hráčov vyberať zisky, čo znižuje počet špekulantov stavajúcich na dlhodobý rast cien ropy.

„Ja staviam na to, že na pokles cien ropy by sme nemuseli čakať až do jesene a už počas leta začne cena ropy pozvoľna klesať. Podobne i tempo zdražovania pohonných hmôt na čerpacích staniciach začne v najbližších dňoch slabnúť. V priebehu leta by sme sa potom u nás mali dočkať znižovania teraz napučaných cien benzínu a nafty,“ odhadol Cihlář.

Vyššie ceny ropy automaticky zdvíhajú ceny pohonných hmôt a spôsobujú drahšiu prepravu tovarov. Prípadné pokračovanie súčasného trendu rastúcich cien ropy prinesie tak drahšie potraviny a leteckú dopravu. Zvyšovanie cien leteckého benzínu už minulý mesiac aj na Slovensku odštartovalo mierne zdražovanie letných dovoleniek. Drahá ropa tlačí hore aj ceny plynu a tiež trhové ceny elektriny.

© Autorské práva vyhradené

120 debata chyba
Viac na túto tému: #bridlicová ropa #kurz eura #cena paliva #ceny ropy #kurz euro a dolár