EÚ sa musí pripraviť na clá za oceľ a hliník, Trump zrejme výnimku nepredĺži

Európska únia už predložila Spojeným štátom všetky aspekty svojich návrhov ohľadom prípadných diskusií o uvoľnení vzájomného obchodu, ako sa na nich minulú stredu v Sofii dohodli šéfovia štátov a vlád bloku. Novinárom to v utorok v Bruseli povedala komisárka pre obchod Cecilia Malmströmová.

22.05.2018 17:36
debata (6)

Podľa eurokomisárky americká strana diskusie v EÚ sleduje so záujmom. Je ale podľa nej tiež len málo pravdepodobné, že sa obom stranám do konca mesiaca podarí dohovoriť, aby bola Európa trvalo vyňatá z amerických ciel na dovoz ocele a hliníka.

Práve trvalá výnimka – tá dočasná sa skončí na konci mája – je však pre európsku stranu podmienkou, bez ktorej si nevie predstaviť začiatok rozhovorov o väčšej spolupráci v energetike, o odstraňovaní bariér pre dovoz automobilov či o reforme Svetovej obchodnej organizácie (WTO). To dali minulú stredu šéfovia štátov a vlád krajín EÚ v Sofii jednoznačne najavo.

Malmströmová v utorok v Bruseli po rokovaní s ministrami krajín EÚ zodpovednými za medzinárodný obchod upozornila, že s americkým ministrom obchodu Wilburom Rossom je v kontakte takmer denne. Pripustila však tiež, že konečné rozhodovanie v tejto veci bude v USA zrejme priamo na americkom prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Ross ale podľa nej bude tým, kto Trumpovi odporučí, ako vo veci postupovať.

Podľa eurokomisárky by sa mali obe strany sústrediť hlavne na základný problém svetového obchodu súvisiaci s oceľou, teda na nadvýrobu. „To by mohol byť začiatok konštruktívnej agendy. Ale ak to máme začať riešiť, nemôže sa to diať s hrozbou, ktorá nám visí nad hlavou,“ podotkla Malmströmová.

„Bude to stačiť? Neviem. Z americkej strany boli signály, že výnimka predĺžená nebude,“ poznamenala. Od júna tak podľa nej buď začne platiť clo 25 percent na dovoz ocele a desať percent na dovoz hliníka, alebo Spojené štáty prídu ešte „s iným typom reštriktívnych opatrení“.

Námestník českého ministra priemyslu Vladimír Bartl v utorok v Bruseli ČTK povedal, že Európska komisia s podporu členských krajín zamýšľa ešte v máji urobiť čo najviac, aby očakávané spustenie ciel zvrátila.

„V prípade, že sa to nepodarí, je ešte možné, že sa dohodne spôsob, ktorý nebude tým, ktorý by európskych výrobcov najviac zasiahol,“ upozornil námestník. Európska reakcia podľa neho bude proporčná, v súlade s pravidlami WTO. „A je to len začiatok, komisia sa aj naďalej bude snažiť ten stav zvrátiť, aby sa nezvrhol do špirály obchodnej vojny,“ poznamenal Bartl.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #clo #obchodná vojna