Globálna hodnota fúzií je rekordná, vyššia než pred krízou

Globálna hodnota fúzií a akvizícií sa od začiatku tohto roka dostala na rekordnú dva bilióny dolárov. Vyplýva to z prepočtov spoločnosti Thomson Reuters.

23.05.2018 08:00
debata (7)

K hranici dvoch biliónov USD sa naposledy hodnota fúzií a akvizícií v rovnakom období priblížila roku 2007, kedy dosiahla 1,8 bilióna USD.

V roku 2000, tesne pred spľasnutím takzvanej internetovej bubliny, fúzie a akvizície za rovnaké obdobie dosiahli 1,5 bilióna USD.

K rekordnému výsledku prispela séria dohôd z tohto týždňa, najmä v Spojených štátoch. Tam sa napríklad spoločnosť General Electric dohodla na spojení svojej dopravnej divízie s firmou Wabtec za 11,1 miliardy USD. V pondelok v USA oznámili dohody za 28 miliárd USD v rôznych sektoroch, vrátane energetiky, finančníctva a realít.

Počet kontraktov sa ale zvyšuje aj v Európe. V apríli bola podľa Thomson Reuters mesačná hodnota dohôd v Európe najvyššia za desať rokov. Hodnota fúzií a akvizícií medzi firmami z USA a Británie sa zvýšila na maximum za 19 rokov a predstavovala 89,6 miliardy USD.

Zatiaľ sa neobjavujú žiadne známky toho, že by záujem o nové fúzie a akvizície celosvetovo slabol. Japonská spoločnosť Sony v stredu oznámila, že zaplatí 2,3 miliardy USD na ovládnutie spoločnosti EMI a stane sa najväčším hudobným vydavateľstvom na svete.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika