Ako s plynom? Rozhádaných v Kyjeve a Moskve chce zmieriť únia

Podpredseda Európskej komisie pre energetickú únii Maroš Šefčovič vyzval Rusko a Ukrajinu k obnove dialógu o ich spore o dodávky zemného plynu a tranzite komodity do Európy po roku 2019.

23.05.2018 12:43
debata (48)

Šefčovič to uviedol vo vyhlásení pre médiá s tým, že dialóg, ktorý by rovnako ako v minulosti sprostredkovávala Európska únia, by sa mal začať čo najskôr.

Šefčovič pripomenul význam „trvalého, dlhodobého tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu do EÚ, ktorý by bol spoľahlivý a obchodne životaschopný“. Podobné trojstranné rozhovory podľa neho v minulosti priniesli reálne výsledky.

„Rozhovory by sa mali začať čo najskôr s cieľom vyhodnotiť, ktoré s plynom súvisiace otázky sú významné pre obe strany, a tiež sa pozrieť na tranzit plynu cez Ukrajinu po roku 2019,“ dodal podpredseda komisie.

Komisia v marci uviedla, že pre rusko-ukrajinský spor sa obáva o dodávky plynu nielen na Ukrajinu, ale aj do Európskej únie. Šefčovič vtedy oznámil, že komisia je pripravená stať sa prostredníkom v spore.

Ruský minister energetiky Alexander Novak v apríli Šefčovičovi povedal, že Rusko je pripravené zvážiť dodávky plynu do Európy cez Ukrajinu aj po roku 2020. Kyjev ale vtedy upozornil, že Rusi navrhujú prepravovať cez Ukrajinu od roku 2020 proti súčasnosti také malé množstvo plynu, že by sa to Ukrajincom ekonomicky nevyplatilo.

Viac ako tretina plynu vyvážená z Ruska do Európskej únie sa teraz dopravuje cez Ukrajinu. Ruský plynárenský gigant Gazprom sa chce Ukrajine vyhnúť, preto stavia nové plynovody. Súčasná dohoda o tranzite plynu cez Ukrajinu sa končí 31. decembra 2019 a Moskva už v minulosti dávala najavo, že nechce naďalej vyvážať plyn cez Ukrajinu.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #plyn #Ukrajina