Česi plnia dve zo štyroch kritérií pre prijatie eura

Česká republika v súčasnosti plní dve zo štyroch hospodárskych kritérií potrebných pre zavedenie eura. Nespĺňa tie, ktoré sa týkajú cenovej stability a výmenného kurzu. Vo svojej tohtoročnej správe o pripravenosti krajín Európskej únie prijať spoločnú európsku menu to v stredu uviedla Európska komisia.

23.05.2018 13:36
debata

Spoločnú európsku menu, teda euro, sú povinné zaviesť všetky štáty Európskej únie. V súčasnej dobe eurom platí viac než 338 miliónov ľudí v 19 členských štátoch únie. Výnimku z prijatia eura majú Dánsko a Veľká Británia, ktorá navyše teraz jedná o vystúpení z EÚ.

Tohtoročná správa komisie o pripravenosti na vstup do eurozóny sa tak popri Českej republiky týka ešte šiestich štátov bloku. Tri z nich – Bulharsko, Chorvátsko a Švédsko – plnia tri zo štyroch kritérií, s výnimkou členstva v európskom mechanizme výmenných kurzov, označovanom ako ERM II.

Dvojročná účasť v ERM II je predstupňom k prijatiu eura. Napríklad Bulharsko má teraz o vstup do ERM II značný záujem, pôjde totiž o jasný signál, že krajina euro skutočne o niekoľko rokov zavedie.

Českej republike, kde ale panuje na politickej scéne zhoda euro v súčasnosti nezavádzať, okrem účasti v ERM II chýba ešte kritérium cenovej stability. To sa týka inflácie a stanovuje, že priemerná miera inflácie meraná v priebehu jedného roka pred skúmaním nepresahuje viac ako 1,5 percentuálneho bodu miery inflácie troch členských štátov, ktoré v oblasti cenovej stability dosiahli najlepšie výsledky.

Komisia tiež upozornila, že ani české právne predpisy zatiaľ nie sú úplne zlučiteľné s únijnou zmluvou, a tak prijatie eura neumožňujú. Česko plní kritériá týkajúce sa verejných financií a dlhodobých úrokových sadzieb.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #eurozóna