Hamburg zavrie dve ulice pre staršie dízle

Severonemecký prístav Hamburg na budúci týždeň zakáže vjazd niektorých starších dízlových automobilov do časti mesta v rámci boja proti znečisteniu ovzdušia. Uviedli to v stredu predstavitelia mesta.

23.05.2018 14:42
debata (3)

Zákaz sa bude vzťahovať na časti dvoch ulíc a na staršie modely dízlových osobných a nákladných automobilov od štvrtka budúceho týždňa.

Spolkový správny súd totiž vo februári rozhodol, že nemecké mestá môžu v rámci boja s exhalátmi zakázať vjazd dízlov do postihnutých častí. Toto rozhodnutie otvorilo mestám cestu k zákazu a zasadilo ďalšiu ranu dízlovým technológiám, ktorým vážne uškodil emisný škandál koncernu Volkswagen. Ten do dízlových modelov namontoval softvér, ktorý pri testoch umožnil maskovať skutočné hodnoty škodlivých emisií dusíka.

Hamburg oznámil, že niektoré modely dieselových áut budú mať zakázaný vjazd do dvoch úsekov dvoch ulíc v štvrti Altona. Jeden má dĺžku 580 metrov a druhý 1,6 kilometra. Zákaz sa bude týkať 168 000 z 264 4­06 dieselových vozidiel registrovaných v Hamburgu, a tiež starších dízlových áut, ktoré navštívia mesto. Sanitky, smetiari, autá miestnych obyvateľov a dodávateľov budú vyňaté zo zákazu.

Nemecká vláda v marci zverejnila štúdiu, podľa ktorej tisíce ľudí každoročne predčasne zomrú na škodlivé účinky oxidu dusičitého, plynu, ktorý produkujú aj dízlové motory.

Európska únia minulý týždeň oznámila, že poženie šesť členských štátov, vrátane Nemecka, pred súd, za to, že vystavili svojich občanov prílišnému znečisteniu ovzdušia.

Hodnota dízlových áut v Nemecku už výrazne klesla a ich podiel na trhu sa znížil od vypuknutia škandálu Volkswagenu v septembri 2015.

Údaje, ktoré v apríli zverejnil spolkový štatistický úrad Destatis ukázali, že počet novozaregistro­vaných áut s naftovým motorom v Nemecku v marci klesol o 25,4 % na menej ako 109 000 zo 146 000 v rovnakom mesiaci minulého roka.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Nemecko #automobilky #diesel