Kažimír: Taliani si musia plniť záväzky, ako iní v eurozóne

Taliansko je taký istý člen eurozóny ako každý iný, preto má dodržiavať svoje záväzky. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády minister financií Peter Kažimír v reakcii na politickú situáciu na Apeninskom poloostrove, kde sa formuje euroskeptická koalícia Hnutia piatich hviezd a protiimigračnej Ligy.

23.05.2018 15:42
debata (2)

Uniknutý návrh ich vládneho programu totiž okrem opatrení zvyšujúcich deficit a už tak vysoký verejný dlh Talianska, hovoril napríklad aj o odpustení dlhu v držbe ECB, prehodnotení európskych fiškálnych pravidiel, či vytváraní mechanizmov umožňujúcich krajinám opustiť eurozónu.

„Taliansko je taká istá členská krajina eurozóny ako každá iná. To znamená, že má dodržiavať pravidlá. Žiadny iný scenár tu nie je,“ vyhlásil Kažimír. Situáciu v krajine však považuje za obrovské riziko. „Môžeme teraz veriť len v zdravý rozum a v ústavné brzdy, aby neprevládli niektoré menej racionálne, alebo niekedy až šialené scenáre,“ dodal s tým, že situácia v Taliansku bude zrejme aj témou rozhovorov ministrov financií na štvrtkovom rokovaní Ecofinu.

Samotný odchod Talianska z eurozóny však podľa ministra nie je otázkou dňa. Aj keď upozorňuje na precedensy z posledného obdobia, ktoré v Európe priniesli dovtedy nepredstaviteľné situácie. „Nepovažujem to zatiaľ za reálne do momentu, keď niekto nezačne nejaké populistické referendum v nejakej krajine. Potom to začne byť veľmi vážne, po tej skúsenosti, ktorú tu máme. My môžeme rešpektovať názor iných, môžeme dokonca tolerovať niekedy aj samovrahov. Problém je, keď s nimi sedíme v jednom kupé,“ povedal minister financií Peter Kažimír.

Taliansky prezident Sergio Mattarella sa v pondelok zišiel s lídrami nacionalistického Hnutia piatich hviezd a protiimigračnej Ligy na konzultáciách, ktoré by mohli viesť k prvej populistickej vláde v tretej najväčšej ekonomike eurozóny. Predsedovia Hnutia piatich hviezd Luigi Di Maio a Ligy Matteo Salvini sa v nedeľu dohodli na kandidátovi na funkciu premiéra. O svojom rozhodnutí mali na pondelňajšom stretnutí informovať Mattarellu, ktorý však musí ich plán schváliť. Nasledovať bude hlasovanie o vyslovení dôvery v parlamente.

Vyhliadky vlády vedenej protisystémovým Hnutím piatich hviezd sa už odrazili na akciových trhoch i obavách európskych spojencov. Francúzsky minister hospodárstva Bruno Le Maire varoval, že pokiaľ si budúca talianska vláda nesplní záväzky týkajúce sa verejného dlhu, mohlo by to ohroziť finančnú stabilitu eurozóny.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #euro #Peter Kažimír #eurozóna