V rebríčku konkurencieschopnosti Slovensko kleslo na 55. miesto

Švajčiarsky Inštitút pre rozvoj manažmentu v spolupráci so slovenskou Nadáciou F. A. Hayeka Bratislava a 56 ďalšími organizáciami z celého sveta zverejnil Svetovú ročenku konkurencieschopnosti ekonomík v roku 2018 (World Competitiveness Yearbook).

23.05.2018 23:16
debata

Podľa zverejnených informácií sa Slovenská republika tento rok umiestnila na 55. mieste spomedzi 63 hodnotených krajín. V medziročnom porovnaní sa postavenie Slovenska zhoršilo o štyri miesta.

Najväčšími výzvami pre rast konkurenčnej schopnosti v najbližších rokoch sú pre Slovensko podľa Svetovej ročenky konkurencieschop­nosti najmä nedostatok kvalifikovaných zamestnancov, vysoké administratívne zaťaženie podnikov, výzva v podobe nadchádzajúcej digitalizácie podnikov na Slovensku, vysoké náklady na prijímanie a prepúšťanie zamestnancov, absencia reforiem vo vzdelávaní a verejných službách.

V porovnaní s najbližšími susedmi Slovensko v kvalite podnikateľského prostredia zaostáva za Českou republikou (29. miesto), ktorá je zároveň najúspešnejšou krajinou regiónu V4 a ktorá si v tomto roku pohoršila o jednu priečku. Ďalej je aj za Poľskom, ktoré je na 34. priečke, pričom sa medziročne zlepšilo o štyri miesta.

„Slovensko sa dokonca tento rok umiestnilo za Maďarskom až o osem miest, pričom Maďarsko je na 47. priečke (čo je zlepšenie o päť miest). Treba pripomenúť, že Slovensko patrilo v rokoch 2007 – 2009 medzi vysoko konkurenčné krajiny (30. miesto), čo sa nám za ostatné roky nepodarilo udržať,“ zhodnotila nadácia F. A. Hayeka Bratislava.

Index vyjadruje kvalitu podnikateľského prostredia, pričom za kvalitné prostredie sa považuje také, ktoré najviac napomáha podnikom presadiť sa doma i v zahraničí. Prvú priečku v roku 2018 ovládli Spojené štáty americké. Na druhom mieste sa umiestnil Hongkong a Singapur na treťom mieste, pričom oproti minulému roku z prvej trojky vypadlo Švajčiarsko. Na ostatných miestach prvej desiatky sa umiestnili Holandsko, Švajčiarsko, Dánsko, Spojené arabské emiráty, Nórsko, Švédsko a na desiatom mieste Kanada.

Na prvých priečkach sa tak udiali v tomto roku väčšie zmeny. Hongkong stratil po dvoch rokoch miesto na čele rebríčka. Rovnako Švajčiarsko po dvoch rokoch kleslo z druhej pozície. Singapur si naopak udržal svoje miesto a skončil na 3. pozícii. „USA naopak po dvoch rokoch získali späť svoje prvenstvo, o ktoré prišli posledné dva roky. Za návrat Spojených štátov na prvú priečku môže najmä ich sila v rámci ekonomického vývoja (1. miesto) a infraštruktúry (1. miesto). Na druhej strane Hongkong sa drží na popredných miestach vďaka efektívnosti vlády a podnikov. V obidvoch týchto kategóriách si drží prvé miesto,“ objasnila nadácia F. A. Hayeka Bratislava.

Index zverejnil aj skokanov roku 2018. Konkrétne si polepšili Slovinsko (z 43. na 37. miesto), Portugalsko (z 39. na 33. miesto), Rakúsko (z 25. na 18. miesto) a Čína (z 18. na 13. miesto). A rovnako odhalil aj skokanov v negatívnom zmysle, čiže krajiny s najväčším prepadom. A to Nový Zéland (z 16. na 23. miesto) a Írsko (z 6. na 12. miesto).

Index konkurencieschop­nosti ekonomík, publikovaný už od roku 1989, porovnáva a hodnotí 346 rozličných kritérií, ktoré sú združené v štyroch základných oblastiach – ekonomický rozvoj, efektivita vlády, efektivita podnikov a infraštruktúra. Dve tretiny dát predstavujú „tvrdé“, objektívne údaje, ako napríklad štatistiky o každej krajine, a sú pre potreby indexu získané zo správ medzinárodných organizácií. Subjektívne hodnotenia zvyšných faktorov v indexe boli získané na základe prieskumu u viac ako 6 200 top manažérov zo všetkých krajín, pričom zo Slovenska sa prieskumu zúčastnilo takmer sedemdesiat riaditeľov a vedúcich pracovníkov súkromných podnikov.

debata chyba
Viac na túto tému: #konkurencieschopnosť