Trump zvažuje vysoké clá na dovoz áut do USA

Trump zvažuje nové clá na dovoz automobilov. Požiadal ministra obchodu o preskúmanie vplyvu dovozu áut, kamiónov a súčiastok na národnú bezpečnosť.

24.05.2018 04:30
debata (12)

Americký prezident Donald Trump zvažuje zavedenie nových ciel na dovoz áut do Spojených štátov. Oznámili to tlačové agentúry s odvolaním sa na komuniké Bieleho domu. Clo by podľa denníka The Wall Street Journal mohlo predstavovať až 25 percent. Trump v marci práve s odvolaním sa na národnú bezpečnosť zaviedol rovnako vysoké clo na dovoz ocele a desaťpercentné na dovoz hliníka.

„Požiadal som ministra (obchodu Wilbura) Rossa, aby zvážil preskúmanie dovozu áut, vrátane kamiónov a náhradných dielov, aby sa dal zistiť vplyv na národnú bezpečnosť,“ uviedol teraz americký prezident. Minister Ross podľa komuniké ministerstva s tým okamžite začal.

Trumpov plán sa javí byť v ranej fáze a mal by naraziť na odpor obchodných partnerov a miestnych predajcov automobilov, poznamenala agentúra DPA. Navyše ide o časovo náročný proces, vyžadujúci zdĺhavé vyšetrovanie ministerstva obchodu. Trump však často vyhráža zavedením prekážok v obchode so zahraničnými automobily, dodala.

Trump na twitteri avizoval „veľkú novinku pre našich skvelých amerických výrobcov áut, po mnohých desaťročiach, keď sme prichádzali o prácu kvôli iným krajinám“.

Trumpov postup môže podľa agentúry Reuters mieriť na Kanadu a Mexiko, aby ich prinútil k ústupkom v rokovaniach o voľnom obchode, ako aj na Japonsko a Európsku úniu ako vývozcov áut do USA.

Trump pri stretnutí s predstaviteľmi automobiliek v Bielom dome 11. mája vyhlásil, že sa chystá dovoz určitých vozidiel zaťažiť dovoznými clami vo výške 20 percent či 25 percent. Prezident podľa zdrojov Reuters konkrétne kritizovali nemeckých výrobcov automobilov za vývoz veľkého množstva vozidiel do USA.

Nemecké automobilky Volkswagen, Daimler a BMW majú veľké montážne závody v USA. Spojené štáty sú pre nemeckých výrobcov druhým najväčším vývozným trhom po Číne. Autá a súčiastky sú najvýznamnejšou položkou nemeckých príjmov z exportu. Nemecké združenie automobilového priemyslu už v marci varovalo pred obchodnou vojnou medzi USA a Európou, v ktorej by prehrali všetci.

„Americkému automobilovému priemyslu sa darí a rastie. Pokiaľ vieme, nikto túto ochranu nežiada, tá len obmedzí ponuku a zvýši ceny,“ oponuje návrhom na clá John Bozzella, ktorý je na čele obchodnej skupiny Global Automarkers, zastupujúcej Toyotu, Nissan, Hyundai a ďalších výrobcov. Argumentuje aj tým, že vlani v USA vyrobili 12 miliónov áut.

USA vlani doviezli 8,3 milióna vozidiel v hodnote 192 miliárd dolárov, z toho z Mexika 2,4 milióna, 1,8 milióna z Kanady, 1,7 milióna z Japonska, 930 000 z Južnej Kórey a 500 000 z Nemecka. Súčasne USA vyviezli takmer dva milióny vozidiel v hodnote 57 miliárd dolárov do celého sveta, poznamenal Reuters.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #automobilky #Donald Trump #obchodná vojna