Mladí, málo platení a živnostníci pocítia úverový strop najviac

Úverový strop, ktorý začne platiť od júla, môžu najviac pocítiť málo zarábajúci, živnostníci a mladí ľudia do 35 rokov. Dá sa očakávať, že budú mať ťažší prístup k úverom ako doteraz. V diskusnej relácii na TABLET.TV to povedal senior analytik spoločnosti Fincentrum Peter Világi.

24.05.2018 10:10
debata

„Mladí klienti majú v priemere nasporenú rezervu 1 600 eur. To nie je suma, s ktorou by mohli zafinancovať nehnuteľnosť. Budú si musieť sporiť a je veľmi pravdepodobné, že im s bývaním budú musieť pomôcť rodinní príslušníci, napríklad založením nehnuteľnosti. Vo väčších mestách s rastom cien nehnuteľností môžu mať aj tak problém si ju zabezpečiť. Vraciame sa späť k princípu – najprv sporiť a až potom si kupovať nehnuteľnosť. Po príchode hypotekárnych úverov sa to zmenilo. Klienti spohodlneli a stratilo pre nich význam sporiť. To sa bude musieť opäť zmeniť,“ upozornil Világi.

Sumár všetkých úverov, prečerpaní účtov a kreditných kariet nebude môcť u jedného klienta prekročiť osemnásobok ročného disponibilného príjmu, v prípade mladých ľudí do 35 rokov deväťnásobok. Keďže ešte mesiac platia pôvodné pravidlá na schvaľovanie úverov, záujem o hypotéky je veľký a banky si konkurujú ponukami.

„Možno povedať, že je úverový boom. Vidno to na pobočkách bánk, pretože proces schvaľovania žiadostí je dlhší, majú ich viac ako obvykle. Rast úverov v prvom polroku 2018 očakávam ako vysoký, no rekordný rok to nebude. Neprekonajú sa čísla z obdobia po začatí platnosti zákona o bankách, kde sa poplatok za predčasné ukončenie úveru výrazne znížil a došlo k veľkým presunom ľudí medzi bankami,“ dodal Világi.

Od júla 2018 platí v SR úverový strop, ktorý sa bude určovať podľa indexu DTI (debt to income). Celková zadlženosť jednotlivca nebude môcť presiahnuť 8-násobok jeho čistého ročného príjmu. Podiel pôžičiek poskytnutých nad túto hranicu bude postupne klesať a od apríla 2019 nebude môcť presiahnuť 5 %. Nové pravidlá sa síce budú týkať nových úverov, no pri ich posudzovaní sa budú brať do úvahy aj staré dlhy žiadateľa.

Na riziká, ktoré vyplývajú z rastu zadlženosti, opakovane upozorňujú aj medzinárodné inštitúcie, vrátane Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu. Ratingová agentúra Standard&Poor's vo svojej správe z 26. januára 2018 upozornila na to, že môže zvážiť zhoršenie ratingu Slovenskej republiky v prípade, ak bude pokračovať rýchly rast retailových úverov, ktorý vytvára ekonomické nerovnováhy zhoršujúce finančnú stabilitu.

debata chyba
Viac na túto tému: #úver #hypotéka