Je Student Agency na predaj?

Český podnikateľ Radim Jančura údajne predáva svoju firmu Student Agency. Má sa tak vzdať svojich aktivít v oblasti predaja leteniek a dovoleniek. Následne sa sústredí len na autobusovú a vlakovú dopravu. Informujú o tom české Hospodárske noviny s odvolaním sa na dokument s ponukou pre prípadných investorov.

24.05.2018 14:00
debata

Podľa odhadov by český podnikateľ mohol predať Student Agency za približne jednu miliardu českých korún (40 miliónov eur). Hovorca spoločnosti medializované informácie nepotvrdil.

„Predaj Student Agency alebo časti jej aktivít nie je niečo, čo by bolo na programe dňa alebo pre čo by sme sa rozhodli. Ako úspešná firma, ktorá je jednotkou v rade odborov, je samozrejme Student Agency pravidelne v hľadáčiku potenciálnych záujemcov investorov, ktorí prejavujú záujem o aktivity silného hráča na trhu. A nás zaujíma a monitorujeme si, aká by mohla byť hodnota takejto prípadnej transakcie. Student Agency sa však ďalej sústredí na vlastný rozvoj biznisu a jeho jednotlivých častí,“ povedal hovorca spoločnosti Aleš Ondrůj.

Predaj spoločnosti by teoreticky mohol dávať zmysel v prípade, ak by si Jančura ponechal žlté autobusy a vlaky známe pod značkou RegioJet. Už na budúci rok v Česku vyprší desaťročná zmluva Českým dráham na prevádzku diaľkovej dotovanej vlakovej dopravy. RegioJet sa môže o prevádzkovanie týchto vlakov uchádzať.

Radim Jančura vo februári tohto roka predal vlastnú taxislužbu Tick Tack, ktorú založil v roku 2013. Dlhodobo išlo o stratový projekt. V roku 2015 zaznamenal stratu 67 miliónov korún (2,68 milióna eur). Na Slovensku obyvatelia poznajú žlté autobusy spoločnosti RegioJet. V minulosti jazdili na hlavnej železničnej trati medzi Bratislavou a Košicami rovnako aj žlté vlaky. Tie nakoniec svoju prevádzku ukončili. RegioJet má aj naďalej vlakové spojenie Košíc s Prahou a prevádzkuje štátom dotovanú dopravu medzi Bratislavou a Komárnom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #RegioJet #Student Agency