Čína plánuje zrušenie ciel na niektoré spotrebné tovary

Čína plánuje znížiť dovozné clá na niektoré druhy spotrebného tovaru, od potravín až po kozmetiku. Opatrenie má podľa zdrojov agentúry Bloomberg nadobudnúť platnosť 1. júla. Zníženie tarifných sadzieb sa má týkať väčšej škály výrobkov ako opatrenia vzťahujúce sa na zhruba 200 produktov ohlásené vlani.

24.05.2018 15:48
debata

Zatiaľ nebolo presne stanovené, aké druhy tovaru budú do opatrenia zahrnuté. Podľa jedného zo zdrojov však pôjde o potraviny, lieky, zdravotné potreby a kozmetiku.

Peking už tento týždeň oznámil zníženie ciel na dovoz automobilov na 15 percent zo súčasných 25 percent. Clá na autodiely klesnú na šesť percent zo súčasných väčšinou desiatich percent. Do platnosti má toto opatrenie vstúpiť takisto k 1. júlu.

Podľa Bloombergu by išlo o znamenie, že Peking plní požiadavku Spojených štátov, ktoré chcú, aby Čína dovážala viac tovaru z USA. Americký prezident Donald Trump však v stredu na twitteri poznamenal, že dohodu s Čínou sa podarí dosiahnuť len ťažko. Trump sám zvažuje nové clá na dovoz automobilov do USA. Podľa denníka The Wall Street Journal by mohli predstavovať až 25 percent.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #obchodná vojna