STK ochromili nové pravidlá a hackeri

Motoristi, ktorí počas tohto týždňa navštívili stanice technickej kontroly (STK), nemajú dôvod na úsmev.

25.05.2018 09:33
debata (3)

Pre nové pravidlá si počkali na vybavenie aj niekoľko hodín. Nový systém totiž spôsobuje technikom problémy. Jeho používanie včera spomalil aj hackerský útok.

"Prvá kontrola trvala približne tri hodiny, postupne sa potrebný čas skrátil na hodinu. Predtým bolo auto skontrolované za dvadsať minút,“ povedal Ľubomír Ochotnický, šéf spoločnosti Slovdekra. Podľa jeho slov sa čas potrebný na skontrolovanie auta postupne takisto skráti na dvadsať minút. Technici sa potrebujú so systémom dôverne zoznámiť a naučiť s ním rýchlo pracovať.

Aktuálne je problematické najmä zadávanie údajov do systému, ktoré technikom trvá približne 40 minút. Ochotnický tvrdí, že štát vykonal veľa zmien naraz, a chvíľu potrvá, kým čas potrebný na vykonanie kontroly klesne. Podľa odhadov to môže trvať aj jeden mesiac.

Včera bola časť systému, ktorá zaznamenáva údaje z technickej kontroly (TK), napadnutá hackermi. "Približne od deviatej hodiny ráno sme zaznamenali viacero neúspešných pokusov o narušenie informačného systému technických kontrol,“ informuje na svojej internetovej stránke spoločnosť Testek, poverená technická služba technickej kontroly vozidiel. Podľa jej riaditeľa Mariána Rybianskeho bol jedným typom útoku DDoS útok. Približne okolo druhej hodiny poobede bol útok eliminovaný.

V budúcnosti by sa to nemalo opakovať

"Ospravedlňujem sa všetkým technikom a motoristom, ktorí sa kvôli útoku zdržali. Išlo o útok z tisícok nakazených počítačov,“ povedal Rybianský. Podľa jeho slov aktuálne prebieha príprava opatrení, ktoré majú podobné útoky v budúcnosti eliminovať.

"Z dôvodu, že pri technických a emisných kontrolách bolo viacero zásadných zmien, ministerstvo dopravy a výstavby SR nariadilo všetkým technikom technickej kontroly a technikom emisnej kontroly povinne absolvovať doškoľovací kurz, ktorý trval jeden celý deň pre technické kontroly a jeden celý deň pre emisné kontroly,“ informuje hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká. Na tomto kurze boli podľa nej všetci technici podrobne oboznámení s vykonávaním technických a emisných kontrol podľa nových predpisov. "Na spomínaných školeniach sme od technikov nezaznamenali, že by mali problém pochopiť tieto zmeny a začať ich aplikovať od účinnosti zmien,“ dodáva Ducká.

Zhovievavejšie úrady

Rezort dopravy napriek tomu zaviedol dvojtýždňovú lehotu, keď budú okresné úrady zhovievavejšie k ukladaniu pokút. Majiteľ auta, ktorý mal problém s absolvovaním emisnej a technickej kontroly od 20. mája počas dvoch týždňov a bola mu uložená pokuta, má podľa ministerstva podať proti rozhodnutiu odpor. Ministerstvo usmerní úrady, aby danú situáciu zohľadnili.

Ministerstvo však tvrdí, že ich systém funguje. V bežný deň je podľa Duckej vykonaných štandardne 5-tisíc kontrol. V stredu zaznamenali 6 535 kontrol.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hacker #STK