J&T s Číňanmi zakopali vojnovú sekeru

J&T a čínska CITIC Group sa napokon dohodli. Problém, ktorý sa nedávno objavil medzi európskou odnožou CEFC v Prahe a J&T, sa zdá byť zažehnaný.

25.05.2018 09:37 , aktualizované: 21:00
debata (1)

Dôvodom sporu bola pohľadávka, ktorú J&T žiadali od CEFC Europe splatiť, no nedôverovali jej, že tak naozaj urobí. Svoje pochybnosti vyjadrili žraloci tým, že do európskej pobočky CEFC dosadili vlastný krízový manažment a odvolali jej predstavenstvo, vrátane jej šéfa, bývalého ministra Jaroslava Tvrdíka. J&T a CITIC, ktorá mala zadlženú CEFC Europe vysekať z dlhov, sa teraz konečne dohodli na odkúpení pohľadávok. Do vedenia firmy sa vracia aj Tvrdík.

Patrik Tkáč (J&T), Jaroslav Tvrdík... Foto: Twitter J. Tvrdíka
Patrik Tkáč (J&T), Jaroslav Tvrdík (CEFC Europe), Dušan Palcr Patrik Tkáč (J&T), Jaroslav Tvrdík (CEFC Europe) a Dušan Palcr, dosadený do vedenia CEFC Europe zo strany J&T.

„Po konštruktívnych rokovaniach zástupcov J&T Private Investments, J&T Finance Group SE a Rainbow Wisdom, spoločnosti riadenou čínskou skupinou CITIC Group, sa strany dohodli na strategickej spolupráci,“ uviedla PR manažérka J&T Finance Group SE Monika Veselá. „V rámci uzavretých dohôd Rainbow Wisdom odkúpi od J&T všetky pohľadávky za spoločnosťami zo skupiny CEFC, ktorej obchodné portfólio zahŕňa spoločnosti z oblasti finančných služieb, priemyslu, nehnuteľností, letectva, turizmu a pivovarníctva. Krízový manažment dosadený J&T bude stiahnutý,“ oznámila Veselá. Ako ďalej uviedla, po dokončení všetkých nadväzujúcich transakcií sa „spoločnosť Rainbow Wisdom stane 9,9-percentným akcionárom a držiteľom perpetuitných certifikátov J&T Finance Group SE“.

„Perpetuitný certifikát je cenný papier, ktorý má nekonečnú splatnosť. Prakticky je na úrovni akcií firmy, ktoré majú tiež nekonečnú splatnosť. Preto ich možno zaradiť z hľadiska regulácie do Tier 1 kapitálu, čo je vlastne základný kapitál banky,“ vysvetlil analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak. Zároveň dodal, že perpetuitný certifikát na rozdiel od akcií nemá hlasovacie práva. „Na druhej strane, vypláca ročne fixný úrokový výnos. Perpetuitné certifikáty vydávajú firmy, keď chcú osloviť dlhodobých investorov,“ vraví Tomčiak.

V našom regióne začala ako prvá vydávať perpetuitné certifikáty J&T Banka. V Českej republike emitovala už dve vlny tzv. výnosových certifikátov v českých korunách. Prvá je vypredaná, v druhej vlne ostala voľná už iba jedna tretina. Tretia vlna emisií J&T Banky je zároveň prvou v eurách. Hodnota jedného certifikátu je 5-tisíc eur, celkový objem emisie môže narásť až do výšky 50 miliónov eur.

Tkáč obvinil „Jarda“, teraz sa odfotili

„Zástupcovia J&T a CITIC sa ďalej dohodli na ďalších rokovaniach o možnom rozvoji spolupráce a investíciách do spoločných projektov. Prvým krokom v tomto smere bude, po získaní súhlasu regulátora, recipročná nominácia zástupcu každej strany do vrcholných orgánov J&T Finance Group SE a CEFC Europe,“ uviedla PR manažérka J&T Finance Group.

K dosadeniu krízového manažmentu J&T do CEFC Europe pred niekoľkými dňami došlo krátko pred tým, čo si predseda predstavenstva CEFC Europe Jaroslav Tvrdík a spolumajiteľ skupiny J&T Patrik Tkáč začali posielať konfrontačné odkazy cez Twitter. Tkáč napísal o Tvrdíkovi, že „Jardo klame“. Tvrdík predtým tvrdil, že peniaze, ktoré má CEFC Europe zaplatiť, aby uhradila svoj dlh voči J&T, sú k dispozícii. Podľa neho CITIC Group založila účet v ČSOB Praha a pripísala naň 475 mil. eur. Európska pobočka CEFC dlhovala J&T jedenásť a pol miliardy českých korún.

Dnes sa zdá byť spor urovnaný a Tvrdík uverejnil na Twitteri spoločnú fotografiu, na ktorej usmiaty spoločne pózuje s Tkáčom a s Dušanom Palcrom – ten bol členom dosadeného krízového manžementu za J&T. „CITIC a J&T sa dohodli na strategickej spolupráci. Prebiehajú platby a uvoľňovanie záloh,“ napísal Tvrdík so smajlíkom na sociálnej sieti.

Konať má ešte polícia

„Podľa posledných informácií už CEFC zaplatila a J&T bude postupne uvoľňovať majetok. Dá sa povedať, že táto kauza sa už blíži ku koncu. Samozrejme, partnerské vzťahy medzi týmito spoločnosťami sú značne poškodené. Pravdepodobne budú na existujúcich projektoch spolupracovať, a nedá sa vylúčiť i spolupráca v budúcnosti,“ komentoval situáciu Tomčiak. Obe strany budú podľa neho ešte viac dbať na dôkladne prepracované zmluvné podmienky, aby k podobným situáciám nedochádzalo.

Podľa Sabiny Slonkovej, šéfredaktorky investigatívneho portálu Neovlivni.cz, „príbehom zadlženej spoločnosti CEFC“ sa bude musieť zaoberať polícia, pretože bolo podané trestné oznámenie. Odvolala sa na dva od seba nezávislé zdroje. „Polícia Českej republiky sa spravidla nevyjadruje ku konkrétnym fyzickým a právnickým osobám,“ uviedla pre Pravdu vrchná komisárka Ivana Nguyenová. K informácii sa zatiaľ nikto oficiálne nevyjadril.

Informácie z agentúr sme nahradili redakčným článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #J&T #CEFC