OPEC a Rusko rokujú o zvýšení ťažby ropy o milión barelov denne

Saudská Arábia a Rusko rokujú o zvýšení produkcie ropy kartelu OPEC a niektorých ďalších ťažobných krajín približne o milión barelov denne. Agentúre Reuters to povedali zdroje oboznámené so situáciou.

25.05.2018 11:06
debata

Ruský minister energetiky Alexander Novak v piatok vyhlásil, že so svojím saudským náprotivkom Chálidom Fálihom rokuje o zmiernení podmienok dohody o obmedzení ťažby.

OPEC sa predvlani s Ruskom a niekoľkými ďalšími štátmi dohodol na obmedzení dodávok na trh o takmer 1,8 milióna barelov denne s cieľom znížiť nadmerné zásoby ropy a podporiť ceny suroviny. Úroveň zásob už ale klesla do blízkosti cieľa OPEC a cena severomorskej ropy Brent minulý týždeň prvýkrát od novembra 2014 prekročila 80 dolárov za barel.

Podľa zdrojov navyše v apríli rozsah obmedzení ťažby dosahoval 152 percent dohodnutej úrovne. „Cieľom rozhovorov je teraz znížiť plnenie dohody na 100 percent,“ uviedol jeden zo zdrojov. Predstavitelia OPEC a ďalších ťažobných krajín budú rokovať 22. a 23. júna vo Viedni, kde by malo padnúť konečné rozhodnutie.

V piatok dopoludnia sa cena Brent pohybovala pod 78 dolármi za barel, zatiaľ čo americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) bola tesne nad 70 dolármi za barel.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #OPEC