Riziková prirážka na talianske dlhopisy je na ročnom maxime

Riziková prirážka (spread) na talianske vládne dlhopisy voči referenčným nemeckým dlhopisom stúpla na takmer 1-ročné maximum. Prirážka voči španielskym dlhopisom sa nachádza na úrovniach z obdobia krízy. Dôvodom sú obavy z novej euroskeptickej vlády v Taliansku a jej fiškálnej politiky.

25.05.2018 14:10
debata

Pozorne sledovaná riziková prirážka na 10-ročné talianske dlhopisy voči nemeckým sa zvýšila na 200 bázických bodov prvýkrát od júna 2017.

Prirážka na 10-ročné talianske dlhopisy voči španielskym, ktorú tiež niektorí investori sledujú ako meradlo politického rizika v eurozóne, dosiahla 100 bodov prvýkrát od januára 2012. Dočasne sa dostala až na 106 bodov.

Okrem obavy z krokov novej talianskej koalície zloženej z dvoch euroskeptických a protisystémových strán má negatívny vplyv na trh s dlhopismi slabších členov eurozóny aj spomalenie rastu ekonomiky regiónu.

Analytici DZ Bank očakávajú, že riziková prirážka na 10-ročné talianske dlhopisy voči nemeckým, ktorá ešte v apríli klesla až na 112 bodov, môže vyskočiť na 250 bodov, ak nová talianska vláda zvýši výdavky, ako sľúbila.

Výnosy 10-ročných nemeckých dlhopisov pokračovali v poklese a v piatok sa znížili na 4,5-mesačné minimum 0,44 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #dlhopisy