Čínska ZTE sa vracia do hry, USA však budú mať vo vedení dozor

Vláda USA uzavrela s Čínou dohodu, ktorá umožní čínskej telekomunikačnej firme ZTE Corp opäť podnikať. Podľa denníka The New York Times to administratíva prezidenta Donalda Trumpa oznámila zákonodarcom. Tento krok otvára dvere ďalším obchodným rokovaniam USA s Čínou, pravdepodobne však vyvolá hlasnú reakciu v Kongrese, píše denník.

26.05.2018 09:43
debata (5)

Podľa dohody, ktorú vyjednalo ministerstvo obchodu, ZTE zaplatí vysokú pokutu, zmení manažérsky tím a do vedenia firmy dosadí americký dozor. Ministerstvo potom zruší nariadenie, ktorým firmám USA zakázalo predávať spoločnosti ZTE súčiastky a softvér.

Čínska ZTE bola od americkej technológie odrezaná na sedem rokov za porušovanie sankcií USA uvalených na Irán a KĽDR. Spoločnosť ZTE vlani pred súdom v Texase priznala, že do týchto krajín nelegálne dodávala americký tovar a technológie. Na pokutách už v USA zaplatila 890 miliónov dolárov a podľa agentúry Reuters USA teraz firme vymerali až 1,3 miliardy dolárov. Americké podniky podľa odhadov dodávali 25 až 30 percent súčiastok využívaných v zariadeniach ZTE.

Trumpova administratíva sa snažila o dohodu o ZTE výmenou za ústupky v rokovaniach o vzájomnom obchode. Pravdepodobne sa však stretne s ostrým nesúhlasom v Kapitole, kde poprední zákonodarcovia apelovali na Biely dom, aby vo veci ZTE neustúpil a zohľadnil otázky presadzovania práva a otázky národnej bezpečnosti.

Čínska vláda ale jasne uviedla, že umožnenie činnosti ZTE je podmienkou pre pokračovanie obchodných rozhovorov a že ak zákaz nebude zrušený, americké spoločnosti pôsobiace v Číne sa môžu stretnúť s odvetou, píše denník. Rokovanie ministra obchodu Wilbura Rossa je plánované na budúci týždeň.

ZTE patrí medzi najväčších výrobcov telekomunikačných zariadení na svete. V Spojených štátoch je firma jedným z najväčších dodávateľov inteligentných telefónov, ktoré od nej odoberajú americkí mobilní operátori AT&T, T-Mobile USA a Sprint.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #ZTE